Van Praagprijs: achtergrond

De Van Praagprijs is een prijs die het Humanistisch Verbond tweejaarlijks uitreikt aan iemand die zich op geheel eigen wijze inzet voor een menswaardiger samenleving. Maar waar staat de prijs precies voor? Wie heeft hem eerder gewonnen? En aan welke criteria moet winnaars voldoen? Antwoorden op deze vragen vindt u op deze pagina.

Jaap van Praag

Jaap van Praag was één van de oprichters van het Humanistisch Verbond in 1946 en voorzitter van kort na de oprichting tot 1969. De prijs werd ingesteld bij zijn afscheid als voorzitter van het Humanistisch Verbond. Lees meer over Jaap van Praag.

Winnaars

Amnesty International, Anton Constandse, Simon Carmiggelt, Annie Romein-Verschoor, Geert van Oorschot, Piet Spigt, Hein Roethof, Hella Haasse, P. Muntendam, Pierre Janssen, Otto von der Gablentz, Max van der Stoel, V.E. Wibaut Guilonard en W.L. Brugsma, Fernando Savater, Abdullah Ahmed an Na’im, Adriaan van der Staay, Kees Schuyt, Heddy Honigmann, Johan Simons, Karin Spaink, Pieter Winsemius en Henk Oosterling. Zie het complete overzicht van winnaars Van Praagprijs.

Doel van de Van Praag-prijs

Enerzijds wil het Humanistisch Verbond mensen eren wier werk geïnspireerd is door het humanisme en die waarden uitdragen die humanisten belangrijk vinden. Daarnaast is het belangrijk dat deze mensen zich inzetten voor een menswaardige en rechtvaardige samenleving. Het Humanistisch Verbond wil de winnaars een platform bieden en daarmee een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat.

Over deze twee doelen communiceert het Humanistisch Verbond ook met haar doelgroepen: de leden, de Humanistische Alliantie en een breder publiek.Het Humanistisch Verbond hoopt hiermee op een feestelijke manier het belang van humanisme voor onze samenleving te onderstrepen.

Criteria voor selectie Van Praagprijs

Voor de Van Praagprijs komen personen in aanmerking wier werk geïnspireerd is door het humanisme, die het humanisme in hun werk uitdragen of die zich inzetten voor een menswaardige en rechtvaardige samenleving. Hiermee willen we personen stimuleren die in hun werk onorthodoxe zienswijzen en vernieuwende ideeën en perspectieven laten zien waaraan waarden ten grondslag liggen die van belang zijn voor het humanisme. Het werk van de prijswinnaars is interessant voor een breed publiek en levert een creatieve en inspirerende bijdrage aan maatschappelijk actuele thema’s. De kandidaten voor de Van Praag-prijs kunnen afkomstig zijn uit allerlei geledingen van de samenleving, zoals kunst en cultuur, literatuur, wetenschap, politiek, media, sport en onderwijs.

 

 Waar bestaat de prijs van de Van Praag-prijs uit?

Beeldend kunstenaar Sigurdur Gudmundsson (1942, Reykjavik, IJsland) heeft speciaal voor de Van Praagprijs een beeld ontworpen, waarbij hij zich heeft laten inspireren door waarden die binnen het humanisme een belangrijke rol spelen zoals rechtvaardigheid, vrijheid, verantwoordelijkheid, gelijk- (waardig)heid, creativiteit en dialoog. Gudmundsson maakte het beeld omdat hij een ‘zwak heeft voor humanisten’. Het bestaat uit verschillende hoofden die organisch groeien uit een boomstronk. De mensen zijn op de wereld gericht, met elkaar verbonden en komen voort uit de natuur. De verschillende groottes van de hoofden, drukken de verschillende fasen van groei uit. Bekijk ook de video waarin kunstenaar Sigurdur Gudmundsson vertelt over zijn motivatie bij het maken van het beeld.