Direct naar de inhoud
Word lid

Van Praagprijs 2019 gaat naar ‘medemenselijke’ Sinan Can

Voor zijn moed en onafhankelijke oordeel krijgt Sinan Can de Van Praagprijs 2019. Deze oeuvreprijs reikt het Humanistisch Verbond elke twee jaar uit aan iemand die de samenleving op ‘onorthodoxe en vernieuwende wijze’ medemenselijker maakt.

Can krijgt de prijs tijdens het Mag Het Licht Aan Festivall, op zondag 7 juli in Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Als prijswinnaar cureert Can dit festival.

Een onafhankelijke jury onder leiding van Andrée van Es (voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, voormalig politica en bestuurder in de zorg en advocatuur) koos uit een longlist voor Can vanwege zijn moed en zijn onafhankelijke oordeel. Ook vindt de jury hem een belofte voor de toekomst, ondanks zijn inmiddels flinke oeuvre. “Het is iemand die even jeugdig is in zijn gedrevenheid als gerijpt in zijn oordeel. “

Inspirerend persoon

Hij voldoet daarmee aan de belangrijkste criteria voor de prijswinnaar:

Dat komt volgens de jury vooral tot uiting zijn manier van werken: “Hij stelt de lastige vragen die gesteld moeten worden in gesloten werelden en opent daarmee de ogen van jong en oud, waarmee hij laat zien dat ook in een moeilijke context de humane benadering mogelijk is.”

Can is blij verrast met zijn nominatie. Vooral omdat het een maatschappelijke prijs is. En hij iemand is die van huis uit heeft meegekregen ’iets voor de samenleving te betekenen’.

Hij is bekend van documentaires als Uitgezet, Bloedbroeders, De Arabische Storm en Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië.

Ook deed hij mee in het televisieprogramma Wie is de MolLees meer over zijn oeuvre op wikipedia.

Het Mag Het Licht Aan Festival

Can neemt de prijs in ontvangst tijdens het Mag Het Licht aan Festival op 7 juli in Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. Als prijswinnaar is hij de curator van het festival en reikt hij zelf (symbolisch) een aanmoedigingsprijs uit aan de 600 kinderen die vallen onder het meest recente Kinderpardon.

Aan het festivalprogramma werken mee: Meral PolatNazmiye Oral, Boris van der Ham, Daan Roovers en Feico Deutekom.

Op het festival zal de bezoeker kunnen genieten van Rumi, Einaudi, theater, filosofie en muziek.

Informatie en tickets op Mag Het Licht Aan Festival

De jury en eerdere prijswinnaars

De jury van de Van Praagprijs bestaat uit: Andrée van Es, Bahram Sadeghi, Daan Roovers, Kris Sloot en Willemien van Aalst.

Eerder ontvingen onder meer Typhoon, Adelheid Roosen, Henk Oosterling, Johan Simons, Heddy Honigmann, Kees Schuyt, Karin Spaink en Pieter Winsemius de prijs.

Lees meer over de winnaars van vorige edities

John Min
John Min
Voormalig eindredacteur

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.