Het Humanistisch Verbond organiseert de debatreeks Kom Dichterbij: samen leven en ouder worden over betere ouderenzorg in Nederland. Sociaal ondernemer John Overmeer leidt de bijeenkomsten. Hij zoekt altijd naar onverwachte verbindingen. Een van de redenen om de commerciële wereld te verlaten en zich in te zetten voor een samenleving waarin iedereen meedoet.

Gedurende mijn jeugd heb ik veel te maken gehad met de wereld van de zorg. Als zoon van een muziektherapeut hielp ik met veel plezier mee in de instelling waar mijn vader werkte. Toch besloot ik zelf een hele andere richting op te gaan. Het gevoel van vrijheid lonkte, en zo koos ik voor het ondernemerschap. Ik verhuisde naar New York waar ik werd opgeleid tot marketeer. Terug in Nederland reisde ik een aantal jaren over de wereld voor Wehkamp en later voor het technologiebedrijf  Nedap. Ik genoot van mijn werk, maar er knaagde iets. Ik merkte steeds meer dat de inhoud mij te weinig voldoening gaf.  

Het roer ging rigoureus om. Samen met mijn vrouw Marieke startte ik Jobra, een organisatie actief binnen het sociale domein en het onderwijs. In die sectoren groeide de behoefte aan marketing en vernieuwing. Daar wilden wij aan bijdragen, door mensen en organisaties met elkaar te verbinden.

Zo kwam ik in 2015 in contact met bestuurder Willem Marcelis. Als directeur van zorgcentrum de Posten in Enschede had hij het plan om de zorginstelling veel meer onderdeel te laten zijn van de wijk, en andersom. Hij vroeg mij het traject naar nieuwbouw, dat hiervoor nodig was, te begeleiden.

Marcelis raakte me door zijn innovatieve kijk op de wereld waarbij oprechte verbinding en inclusiviteit centraal staan. We beleefden intense bijeenkomsten waarbij teamleden, bewoners, mantelzorgers, ondernemers, studenten, gemeente en politie meedachten over de kernwaarden van de Posten. We beschreven een gezamenlijke droom geïnspireerd op de befaamde uitspraak van Pippi Langkous: 'Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’

Aan die droom kwam abrupt een einde toen eind 2015 bij Willem Marcelis een hersentumor werd geconstateerd. Ik kan me het gesprek met Willem aan de keukentafel bij hem thuis nog scherp herinneren. Naast erg verdrietig was hij ook praktisch. Hij zei: “Iedereen gaat een keer, ik vind het te vroeg en dat vind ik naar, vooral voor mijn vrouw, familie en vrienden. Maar wat ik ook echt balen vind is dat ik mijn klus bij de Posten niet kan afmaken.” Met uiterste inspanning lukte hem het nog wel zijn inspirerende gedachtegoed te laten beschrijven. Dit van nabij te mogen meemaken heeft bij mij een diepe indruk achtergelaten.


 

Vanaf dat moment heb ik samen met de gemeente Enschede en de wijk de Tafel van Marcelis opgezet. Een initiatief waarbij 120 fakkeldragers vanuit het gedachtegoed van Willem Marcelis de vertaling maakten naar initiatieven voor de Zuidwijk in Enschede. Willem overleed op 4 oktober 2016. In mei 2017 werd er een Feest van Verbinding rond de Tafel van Marcelis georganiseerd. Meer dan 400 vrijwilligers en zevenduizend bezoekers – jong en oud – uit de Zuidwijk kwamen meedoen, eten, drinken, praten en luisteren.

Vanuit de Tafel van Marcelis organiseerde ik het debat ‘Dichterbij’ over ouderenzorg in Enschede. Met een volle zaal met betrokken zorgverleners, medewerkers en mantelzorgers ging ik in gesprek. Carin Gaemers zat in het panel, samen met belangrijke spelers uit de zorgwereld. Tijdens het debat kreeg ik de eervolle vermelding van de Human Included-prijs van het Humanistisch Verbond, uitgereikt voor de Tafel van Marcelis. En meteen daarna de vraag of ik wilde helpen bij het organiseren en modereren van de zorgdebatten van het Humanistisch Verbond.

Dat doe ik met overtuiging. De debatten zijn de momenten waarop het niet alleen gaat over visie en inhoud, maar vooral ook over verbinding. Over hoe je dichterbij bij mensen en hun diepste wensen komt. Ik zorg dat zorgprofessionals, politici, humanistisch geestelijk begeleiders, verzekeraars, bestuurders en wijkbewoners met elkaar in gesprek gaan over ouderenzorg. Dat is ontzettend waardevol. Het Humanistisch Verbond is hierbij in mijn ogen van grote maatschappelijke betekenis en draagt deze boodschap steeds opnieuw uit. Ik ben blij dat ik mag bijdragen aan een wereld waarin stappen richting een werkelijk inclusieve samenleving worden gezet. Verbinden is wat ik het liefste doe.

John Overmeer ontving vorig jaar samen met anderen een eervolle vermelding op bij de uitreiking van de Human Included-award van het Humanistisch Verbond.

Praat mee over menselijke zorg in de wijk

Er waren debatten in Deventer en Rotterdam. Vrijdag 16 maart is er een debat in Groningen.

Gasten: Hedy d’Ancona, Carin Gaemers, wethouder Roeland van der Schaaf, Edwin Klok, directeur van Zorgbelang, hoogleraar huisartsgeneeskunde Betty Meyboom en geestelijk begeleider Bas van der Sijde. Moderator is sociaal ondernemer John Overmeer. Vind hier meer informatie over de gasten.
Locatie: Floreshuis, Floresplein 19 in Groningen
Tijd: 14:00 – 17:00 uur (inloop vanaf 13:30 uur)

Entree is gratis, graag hier aanmelden