Ahhh de zomervakantie… De warmte van de zon op je huid, de geur van de zee of de bergen, een verfrissende plons in het water. Minder moeten, veel buiten in de natuur zijn, tijd spenderen met anderen zonder op de klok te hoeven kijken – we houden van op vakantie gaan!

Minder moeten

Tijdens de vakantie ben je ‘meer in het moment’ en vind je het makkelijker om te ontspannen. Maar dat niet alleen. De rust en het loslaten van het dagelijks leven geven je ook innerlijke ruimte. Je gedachten worden niet opgevuld met van alles dat ‘moet’, waardoor dieper liggende gedachten aan de oppervlakte kunnen komen.

Voornemens

De vakantie is een uitgelezen kans om je af te vragen: waar sta ik op dit moment in mijn leven? Ben ik blij met hoe het nu gaat? Of zou ik iets willen veranderen? Het schept de mogelijkheid te dromen van een alternatieve realiteit.

Post-vakantiesyndroom

Maar voor je het weet zit je in je oude patroon. De spanning kruipt weer in je lijf, je begint de lunch over te slaan, je drinkt te veel koffie, het werk stapelt zich binnen no-time op, je laat de sportschool achterwege want je bent te moe. Waarom kun je dat vakantiegevoel niet vasthouden?

Psychologen van de Universiteit van Granada hebben dit fenomeen bestempeld als het ‘post-vakantiesyndroom’. Symptomen zijn vermoeidheid, geen eetlust, concentratieproblemen, slaperigheid, pijn, verhoogde hartslag, angst, droefheid en een diep gevoel van leegheid. Klinkt dit jou ook bekend in de oren?

Cheat sheet

Hoe kun je je vakantiegevoel vasthouden en dat post-vakantie-syndroom tackelen? Het is eigenlijk super simpel. Mijn collega en ik hebben een cheat sheet samengesteld. Hiermee kun je maximaal profiteren van je vakantiegevoel. Pak je dit serieus aan, dan heeft dit een positieve invloed op je welzijn- en geluksgevoel op je werk (en je privéleven).

Het is geen hogere wiskunde, de uitdaging zit hem in het serieus nemen van jezelf. Wil je verandering en je beter en gelukkiger voelen, dan is tijd en aandacht besteden aan ‘hoe werkt dat bij mij?’ en ‘wat heb ik hiervoor nodig?’ een must. Het hoeft echt niet lang, maar regelmatig hier even bij stilstaan maakt een wereld van verschil.

Klik hier voor je cheatsheet en start meteen!

Samen

En het prettige is, je hoeft dit niet helemaal alleen te doen. Vraag een vriend of collega om deze uitdaging samen met jou aan te gaan! Dat is niet alleen veel leuker, praten over je reflecties zorgt ervoor dat je een laag dieper gaat en dat geeft een verhoogde leerervaring. Dus, let’s go!

Lees meer over rituelen in onze laatste HUMAN INC, het journalistieke tijdschrift van het Humanistisch Verbond

Er zijn twee opties:

  • Word lid, dan krijg je het magazine 3 keer per jaar thuisgestuurd. Lid worden kan gemakkelijk en wel hier. Je draagt dan ook gelijk bij aan een sterker, hoognodig humanistisch geluid in Nederland.
  • Of neem een proefexemplaar. Maak nu gebruik van de aanbieding