Het Amsterdam Museum verzamelt en ontsluit de verhalen en collectie van de stad Amsterdam voor alle Amsterdammers: verhalen over toen, nu en straks. Wij zijn een agenderend museum dat het debat stimuleert over de onderwerpen die onze stad raken.
Dat doen we met de vaste collectie, specifieke tentoonstellingen, presentaties, debatten, onderwijsprogramma’s, evenementen, publicaties, lezingen en performances.

We programmeren op verschillende locaties: in het Amsterdam Museum, Museum Willet-Holthuysen, de Amsterdam Museum-vleugel in de Hermitage Amsterdam, maar ook lokaal in de verschillende stadsdelen. Vorig jaar ontvingen we meer dan 689.000 bezoekers.
Het Amsterdam Museum heeft voor de komende jaren een agenda met grote en innovatieve (online) projecten, een grootschalige renovatie, een ambitieus programma binnen en buiten onze muren en inspirerende co-creaties en samenwerkingsverbanden. We willen groeien, letterlijk en figuurlijk, om zo samen met bestaande en nieuwe partners zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het verhaal van Amsterdam.

We zijn op korte termijn op zoek naar een Gastcurator voor een tentoonstelling over Vrijdenkers in Amsterdam 16 uur per week in de periode maart 2020–maart 2021.

In februari 2021 bestaat het Humanistisch Verbond 75 jaar. Om dit jubileum te vieren schenkt het Amsterdam Museum aandacht aan de Vrijdenkerstraditie van Amsterdam door de eeuwen heen in de vorm van een tentoonstelling. Daarbij zal de actualiteit en urgentie van het vrijdenken aan de orde komen en natuurlijk wordt er ook teruggekeken naar het verleden. Van Jerry Afriyie tot Spinoza, en van Joke Smit tot Multatuli.

De gastcurator draagt zorg voor het inhoudelijke concept van de tentoonstelling in samenwerking met het Amsterdam Museum en het Humanistisch Verbond.

Tot de taken behoren onder meer:
• Uitwerken van een eigentijds en agenderend tentoonstellingsconcept
• Betrekken van en samenwerken met diverse gemeenschappen en makers uit de stad (in samenwerking met de afdeling educatie & participatie)
• Samenstellen objectenlijst
• Schrijven/(co-)productie begeleidende tekst & media
• Overleg met diverse stakeholders (onder andere vormgevers en stuurgroepleden van HV en AM)

Wij zoeken een freelancer of zzp’er met:
• Aantoonbare ervaring met het samenstellen van cultuur- en kunsthistorische tentoonstellingen
• Aantoonbare ervaring met interdisciplinaire samenwerkingsprojecten
• Affiniteit met het onderwerp
• Voorliefde voor een kritische en transhistorische werkwijze

Je bent iemand die:

  • werkt vanuit de waarden van het Amsterdam Museum: creatief, vrijdenkend, ondernemend en maatschappelijk betrokken.
  • ernaar streeft de werkzaamheden adequaat en precies uit te voeren.
  • resultaatgericht is en beschikt over goede communicatieve vaardigheden.
  • bovendien een teamplayer is met een flexibele en positieve instelling.

Als jij je herkent in dit profiel, dan nodigen wij je van harte uit om te reageren!

Wij bieden:
• Een interessante tijdelijke opdracht aan een freelancer of zzp’er in een dynamische en ambitieuze organisatie in het hart van Amsterdam
• Het uurtarief is op basis van ervaring en in overleg

Meer informatie
Wil je meer weten over de opdracht of de procedure, neem dan contact op met Esmee Schoutens, telefoonnummer 020 5231 739 of e-mail e.schoutens@amsterdammuseum.nl.

Reageren?
Heb je belangstelling voor deze functie? Stuur je motivatiebrief en CV dan uiterlijk vóór 2 maart naar po@amsterdammuseum.nl onder vermelding van ‘vacature gastcurator’.

Het Amsterdam Museum wil een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om betere resultaten te halen voor de stad. Talent als basis, diversiteit als kracht. We streven ernaar dat het personeelsbestand een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam met al haar aanwezige verschillen. Vacatures staan open voor iedereen, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.