Direct naar de inhoud
Word lid
Linda Vis

Meerstemmigheid maakt de samenleving weerbaarder

Type content: Nieuws Categorieën: Uncategorized Gepubliceerd op:

Wat zijn de toekomstplannen van het Humanistisch Verbond? Programmamanager Linda Vis start met het nieuwe thema Polarisatie en Verbinding. “Het stille midden mag zich niet terugtrekken uit het debat.”

“Met het toenemend extremisme en verharding van het publieke debat wordt de samenleving er niet fraaier op. Die zorgen delen we met onze leden. De vraag is hoe we ons als humanisten het beste kunnen verhouden tot schadelijke polarisatie. In ieder geval twee routes. We stimuleren de dialoog en versterken het middenveld.”

“Volgens Van Praag, een van de oprichters van het Humanistisch Verbond, kon door een gebrek aan geestelijke weerbaarheid het nazistisch gedachtegoed hier in de jaren dertig voet aan de grond krijgen. Zijn grote strijd tegen nihilisme is heden ten dage minstens zo relevant. We weten niet meer wat waar is en waar we wel in geloven.  Mensen trekken zich terug uit de verbinding met de ‘gedeelde wereld’, wat de democratische samenhang ondergraaft, of vinden houvast in valse ideologieën. Dit terwijl we als samenleving voor enorme gezamenlijke uitdagingen staan die vragen om humanistische antwoorden.”

“Het Humanistische Verbond ziet hierin een belangrijke rol weggelegd voor het middenveld, ook wel het stille midden genoemd. Als die blijft zwijgen, horen we alleen nog maar het geluid van extremisten. Het is gelukkig nog niet zover; het CPB heeft onderzocht dat de gevoelde polarisatie veel sterker is dan de daadwerkelijke polarisatie, maar als het midden zich definitief terugtrekt, bepalen de polen de koers en toon van het maatschappelijk debat.”

Maar als het midden zich definitief terugtrekt, bepalen de polen de koers en toon van het maatschappelijk debat.

“We willen als Humanistisch Verbond handvatten bieden hoe een niet-polariserend gesprek te voeren, hoe je je verhoudt tot de extremen. Waar je voor staat en hoe je dit uit. Het zoeken naar antwoorden en betekenis doen we in dialoog. We willen het gesprek en de ontmoeting met anderen aanmoedigen. Want er mag dan geen verzuiling meer zijn, deze lijkt plaats te hebben gemaakt voor een klassenmaatschappij waarin we anderen steeds minder lijken tegen te komen. Ook lijkt de belofte van het internet om mensen te verbinden niet ingelost. Integendeel, zo lijkt het. We willen mensen daarom uit hun fysieke en digitale bubbel trekken en echte ontmoeting, binnen en in de buitenlucht, stimuleren. Meerstemmigheid in plaats van groepsdenken. Dat maakt ons als samenleving weerbaarder.”

Linda Vis (1979) studeerde Beeld en Geluid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, en behaalde haar master European Design in Madrid. Sinds 5 jaar werkt ze bij het Humanistisch Verbond. Langere tijd als programmamanager Inspiratie voor het Leven, nu start ze met het nieuwe programma Polarisatie en Verbinding.

Breng je stem uit over onze nieuwe plannen

Op 25 juni houden we een speciale Algemene Ledendag met een toekomstbepalende vergadering waarin jouw stem telt, workshops en muziek van Maaike Ouboter.

Nicolline van der Spek
Nicolline van der Spek
Freelance journalist

Deel dit

Tags: #ALV #meerjarenbeleidsplan #polarisatie #programma #strategie #verbinding

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.