Humanistisch Verbond ondersteunt jongeren met levensvragen
Maar liefst 9 op de 10 jongeren hebben het afgelopen jaar last gehad van mentale klachten, blijkt uit onderzoek. Velen van hen vinden het lastig om hierover te praten en om die reden start het Humanistisch Verbond met de bijeenkomstenreeks Jong en je wil….Wat? Vanaf 14
november vinden er in Zwolle laagdrempelige bijeenkomsten plaats, in samenwerking met lokale organisaties.
‘Jongeren worstelen met allerlei belangrijke levensvragen als: ‘Hoe geef ik richting aan mijn leven? Wat is mijn plek in de wereld? Wat verwachten mijn ouders van mij? ‘. Tijdens de bijeenkomsten maken jongeren een persoonlijke roadmap op basis van allerlei tot de verbeelding sprekende opdrachten die hen kunnen helpen om inzicht te krijgen in hoe ze in het leven willen staan’, vertelt Robbert Bodegraven, directeur van het Humanistisch Verbond.
Het Humanistisch Verbond heeft een rijke traditie op het gebied van mental health en geestelijke
verzorging. Zij werken vanuit een levensbeschouwelijke achtergrond en laten zich inspireren door humanistische waarden zoals eigenheid, autonomie, gelijkwaardigheid en open waarneming. Ze staan paraat voor de mens en gaan altijd op zoek naar de kracht in de mens zelf. Bodegraven: ‘Jongeren voelen een bepaalde onrust in deze soms chaotische wereld en kunnen daar angstig door worden. Als ze dit met niemand kunnen of durven te delen, ontstaat er eenzaamheid of een depressie. Onze samenleving laat vandaag de dag weinig ruimte om stil te staan bij levensvragen. Je moet alsmaar door, je snel ontwikkelen en succesvol zijn. Zo’n omgeving is niet bepaald voedend voor de kwetsbare onderwerpen waar jongvolwassenen mee te maken hebben. Het maakt ze eerder angstiger.’
Ontmoeting en ontspanning
Tijdens de vijf gratis bijeenkomsten in Zwolle gaan jongeren van 17 t/m 26 jaar met elkaar en met professionele begeleiders in gesprek over de lastige, maar ook de leuke kanten van het leven. Het Humanistisch Verbond werkt daarbij samen met regionale partners Travers, @Ease en het Centrum voor levensvragen Overijssel.
Onderzoek laat zien dat mensen meer rust en minder angst ervaren na gesprekken met een geestelijk verzorger. Ze hebben een positievere kijk op het leven, voelen zich
beter en gebruiken minder medicijnen. Volgens het RIVM is het aandeel jongeren dat aangeeft mentale klachten te hebben sinds de laatste lockdown (begin 2022) onverminderd hoog. Overkoepelend komt naar voren dat zij behoefte hebben aan meer verbondenheid met anderen, (zelf)acceptatie en rust. De jongeren gaven ook aan zich onzeker te voelen over hun toekomst. Een deel van hen ervaart het leven zelfs als doelloos en leeg.
Bodegraven: ‘De uitdagingen en behoeftes van jongeren staan niet los van hun zoektocht naar en behoefte aan zingeving. De filosoof Charles Taylor omschrijft zingeving als een oriëntatieproces, waarbij van belang is dat iemand weet wat hij écht belangrijk vindt en welk leven daarbij past. Dat geeft houvast en vergroot de kans op een leven dat als zinvol ervaren wordt.’
Vrijuit spreken
Het Humanistisch Verbond benadrukt dat een humanistisch geestelijk verzorger geen therapeut is, maar een levensbeschouwelijke professional met wie je in alle vertrouwen je verhaal kunt delen. Bodegraven: ‘Wij zien dat met name jongeren meer behoefte hebben aan iemand die de tijd neemt, aandachtig luistert en de juiste vragen stelt, zonder direct met oplossingen te komen. Wij bieden, ook tijdens deze serie bijeenkomsten, een veilige plek om vrijuit te bespreken wat je wilt bespreken, zonder dat een hulpverlener hiervan op de hoogte hoeft te zijn. Humanistisch geestelijk verzorgers hebben namelijk een ambtsgeheim en dat geeft een veilig en geborgen gevoel.’ De bijeenkomsten in Zwolle zullen fungeren als een pilot die bij succes navolging krijgt voor jongeren door heel Nederland.
Meer over humanistisch geestelijke verzorging
Hoe moet ik nu verder? Hoe ga ik hiermee om? Wat maakt mijn leven de moeite waard? Humanistisch geestelijk verzorgers zijn er voor álle mensen met levensvragen.
Een humanistisch geestelijk verzorger is een deskundige gesprekspartner die je begeleidt om je eigen situatie, levensvragen en uitdagingen onder ogen te komen.