Direct naar de inhoud
Word lid

Abortus is geen misdaad: de volgende stap is gezet!

Type content: Nieuws Categorieën: Uncategorized Gepubliceerd op:

Begin dit jaar startten we een petitie (die meer dan 45 duizend keer werd ondertekend) om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen, opgevolgd door het burgerinitiatief samen met BNNVARA. Abortus is geen misdaad, maar moet onderdeel zijn van reguliere zorg. Zolang dat niet het geval is, gaan we door. En nu in een grotere, brede coalitie: Vrije Keuze Coalitie.

Abortus staat ten onrechte nog steeds in het Wetboek van Strafrecht. Vanaf donderdag 28 september plakten rechtenstudenten door het hele land opvallende waarschuwingsstickers op hun wetboeken. Ook spoort de brede coalitie van organisaties de Tweede Kamer aan om abortus snel te decriminaliseren. De aanwezige Kamerleden van VVD, D66, PvdA/GroenLinks, Bij1 en Partij voor de Dieren zijn tijdens de actie door advocaten, vrouwenartsen en studenten gewezen op de meest actuele juridische en medische stand van zaken.

Boodschap: abortus is zorg

Het dringende verzoek van de brede coalitie voor vrije keuze is om abortus voortaan te erkennen als zorg en niet langer te stigmatiseren als misdaad. Aan het bijna 100.000 keer ondertekende burgerinitiatief met dezelfde strekking is door politici nog steeds geen gehoor gegeven. 

Abortus in het strafrecht bemoeilijkt en vertraagt politieke besluiten om de abortuszorg te verbeteren

Abortusartsen, gynaecologen, verloskundigen, (toekomstige) juristen en advocaten richtten de Vrije Keuze Coalitie op om expertises te bundelen en nog meer medestanders te verzamelen. Verschillende organisaties waaronder Rutgers, Humanistisch Verbond, Bureau Clara Wichman en Women on Waves maken deel uit van de coalitie. Het manifest dat op donderdag 28 september is aangeboden aan verschillende politici, is terug te vinden op www.abortusiszorg.nl.

De Vrije Keuze Coalitie | Ava – Abortion Network Amsterdam – Baas in Eigen Buik – Bureau Clara Wichmann – Humanistisch Verbond – Samen naar de Kliniek – Women on Waves – Rutgers – Women Help Women

Bondgenoten | Amnesty International Nederland – Atria – Choice – Damn, Honey – De Goede Zaak – Emancipator – Feminists Against Ableism – Groenlinks/Partij van de Arbeid – Het Actiefonds – Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen – Oxfam Novib – Nederlands Genootschap van Abortusartsen – NHG Expertgroep Seksuele Gezondheid – Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie – Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie – Neighbourhood Feminists – Plan International – S.P.E.A.K. – Stem op een Vrouw – Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen – Vrouwenrechtswinkel Amsterdam – Women inc.

Deel deze pagina

A list of posts