Grote winst voor de seculiere partijen ten opzichte van partijen met een religieuze basis. Deze trend is al langer gaande, maar de christelijke partijen komen nu samen niet verder dan 21 zetels en de enige ‘grote’ partij, het CDA, scoort slechts 13 zetels. Deze opzienbarende uitslag is volgens de Politieke humanistische meetlat overwegend gunstig.
Niet omdat levensovertuiging geen goede basis voor politieke overtuiging kan zijn, maar omdat de christelijke politiek van oudsher probeert de eigen vrijheidbeperkende overtuigingen via wetgeving aan andersdenkenden op te leggen.
Men deinst er zelfs niet voor terug een grote seculiere meerderheid onder de bevolking te gijzelen vanuit een politieke minderheidspositie. Zo maakte het steeds kleiner wordende CDA gebruik van de positie in coalities en de kleinere zwartekousen-partijen nestelden zich behendig op de politieke wip. De uitslag van gisteren maakt de kans daarop in de komende periode veel kleiner.
De stagnatie op het gebied van de medisch-ethische regelgeving is misschien ten einde. Euthanasie, hulp bij zelfdoding, Uit vrije wil, stamcelonderzoek, dreigende restricties t.a.v. abortus en de zondagsvrijheid: de seculiere meerderheid in het parlement kan eindelijk weer luisteren naar de meerderheid van de burgers over deze onderwerpen. En natuurlijk behouden de streng gelovigen het recht hun eigen normen voor zichzelf te volgen.
Tot elkaar veroordeeld
Het lijkt erop dat de VVD en PvdA tot elkaar veroordeeld zijn. Dat levert wel het risico van stagnatie op. Ieder van de partijen blokkeert vernieuwing op bepaalde terreinen en er ontstaat een evenwicht van veto´s. Het kan ook zijn dat men politiek leiderschap toont en een vernieuwingsagenda opstelt. Het zal lastig zijn, maar een goede start van de onderhandelingen zou zijn als men eerst zoveel mogelijk punten van overeenstemming zoekt. En ook daar is de Politieke humanistische meetlat heel geschikt voor. De meeste van de door ons bepleite vernieuwingen kunnen rekenen op steun van de meerderheid van de bevolking en op een meerderheid in het parlement. De politieke kaart, met minder vetomogelijkheden voor de christelijke politiek, maakt het mogelijk die punten nu bij voorrang te regelen. En het geeft een gemeenschappelijke basis voor de verdere onderhandelingen. Wij zijn graag bereid concepten aan de formateur te leveren!
Lees verder onze meer uitgebreide analyse van de verkiezingsuitslag.