Trouwen op jullie egen manier!

Trouwen op jullie egen manier!

Ik zit heerlijk in het ochtendzonnetje, als  mijn vriendin Brigit sms’t: “Vanmiddag zwemmen?” “Ik ga iets nog leukers doen: een trouwceremonie leiden!”, is mijn antwoord. Nog geen minuut later: “Volgend jaar voor ons”. Terwijl ik naar de trein loop, bel ik haar.

Inderdaad. Ze gaan trouwen, na twaalf jaar en twee dochtertjes. Ik ben verbaasd en stamel: jouw nuchtere vriend wilde dat toch nooit. “Dat is ook zo, of nee, gewoon naar het gemeentehuis zei hem niets. Maar door al die verschillende bruiloften waar jij over vertelt, gelooft hij dat het ook op onze manier kan.”
Met een blije glimlach loop ik even later Marjolein en Robert in de tuin van hun kapelletje tegemoet.

Misschien ken jij ze ook: de horrorverhalen van huwelijksvoltrekkingen vol cliché-metaforen over bootjes of het werk van bruid en bruidegom. (“Brechje, je kunt de kinderen in je klas veel leren, maar bij een man mag je dat vergeten hoor!”) Gelukkig zijn dat uitzonderingen. Veel ambtenaren weten prima wat het bruidspaar wil. Binnen het kader van de wettelijke huwelijksvoltrekking, dat wel. Anders is het niet rechtsgeldig. Je ontkomt niet aan bepaalde zinnen. En documenten worden gecontroleerd en handtekeningen gezet in een korte tijd. Gelukkig kan dat dus wel op een persoonlijke manier!

Kun je het geluk daarbij een handje helpen, zodat jullie trouwdag weergeeft wat jullie relatie betekent? Wat je ja-woord betekent? Ja hoor! Volg in elk geval je gevoel. Geen klik met de ambtenaar? In veel gemeenten kun je getrouwd worden door iemand die je zelf kiest. Vaak kun je ook afspraken maken over extra tijd, muziek, versieringen, misschien zelfs een ritueeltje…

Zien jullie het wettelijk huwelijk toch vooral als een formaliteit, dan kun je ervoor of erna, op een andere plek, heel bewust stilstaan bij je keuze voor elkaar. Serieus, vrolijk; alles kan. De eerste stap is ontdekken wat je wilt uitdrukken. En dan volgt het hoe vanzelf.

Zo heb ik al heel wat stellen hun manier zien vinden. Zoals Marjolein en Robert. In hun kapelletje zeiden de getuigen en ik over hun relatie en zo leefden ze toe naar de wettelijke huwelijksvoltrekking waarmee we eindigden. Vorig weekend trouwden Joke en Gertjan. Ik begeleidde hen bij het opstellen van hun huwelijksbeloften. En aanstaande zaterdag Daan en Nop. Na één brainstormgesprek wisten ze het: aan het eind van hun bosfeest gaan ze een groot zelfgemaakt kunstwerk verbranden, als symbool voor de metamorfose in hun relatie. Wat heb ik toch fijn werk!

Ivonne van Akkeren (Zinrijk) helpt je stil te staan bij belangrijke momenten zoals trouwen, geboorte, adoptie, afscheid, jubilea, enzovoorts. Daarnaast verwoordt zeza als schrijfster jouw gedachten of (levens-)verhalen. Met haar blog hoopt ze je elke maand te inspireren. Kun je niet wachten? Kijk dan op www.zinrijk.com en klik op vieren.

Bron: Dit blog is eerder verschenen op Zook.nl: http://www.zook.nl/trouwen-op-jullie-eigen-manier