Ondanks de ruim twee miljard euro extra investeringen in de zorg gaat het nog lang niet goed in de ouderenzorg. Volgens de drie schrijvers van het manifest lijdt de top van de zorginstellingen aan ideeënarmoede en wordt het geld niet goed verdeeld. Resultaat: te weinig handen aan het bed, te weinig persoonlijke aandacht en een groot verloop van personeel. De ervaring van zingeving staat zowel bij bewoners als personeel onder druk. Daarom in dit manifest extra aandacht voor geestelijke verzorging, iets waar we bij het Humanistisch Verbond, samen met Carin Gaemers, al langer voor pleiten.

Aandacht voor zingeving

In het voorjaar van 2017 deed Carin Gaemers in Trouw een oproep voor ‘zachte waarden’ en geestelijke zorg in aanloop naar onze werkconferentie voor humanistisch geestelijk verzorgers. Kort daarop schreef Boris van der Ham hoe de geestelijke verzorging er nog steeds te bekaaid af komt en riep hij op tot innovatief denken in de verpleeghuiszorg.

Ook waren Carin Gaemers en Hugo Borst nauw betrokken bij ‘In de Leeuwenhoek – On Tour’ naar aanleiding van de gelijknamige documentaire van Human. Carin Gaemers was jurylid van onze Human Included prijs, die werd uitgereikt aan het OdenseThuis, een project waar zingeving en zorg op een innovatieve manier met elkaar verbonden worden. Op 5 april hielden Carin Gaemers en Hugo Borst de Socrateslezing, die geheel in het teken stond van de ouderenzorg.

Maar de aandacht voor zingeving en menselijke zorg blijft actueel. Daarom ondersteunen we van harte deze ’tien geboden’.

Gaemers-Borst-verkleind
Gaemers en Borst: “We zijn geen extremisten, maar het is ons wel bittere ernst.” Beeld door: Johannes Abeling

De 10 geboden voor goede ouderenzorg

1

Ieder mens is uniek, ook in een verpleeghuis. Hij/zij wordt gezien. Iedereen die zorgt, verdiept zich in de problemen en de klachten van de verpleeghuisbewoner en geeft zorg op maat.

2

Iedere bewoner die daartoe in staat is, komt dagelijks uit bed en wordt geholpen de dag aangenaam door te brengen. Er is altijd iemand die een oogje in het zeil houdt. Gedurende de dag is er regelmatig persoonlijk contact met een zorgverlener of begeleider. Langer dan twee uur zonder persoonlijk contact is onacceptabel.

3

Een bewoner kan rekenen op veiligheid. De verzorging, de verpleging en het geven van medicijnen gebeurt met de grootste nauwkeurigheid.

4

Er zijn altijd zorgmedewerkers in de buurt die de bewoner goed kennen en weten wat diens levensgeschiedenis is. Zij weten wat de bewoner fijn of vervelend vindt en houden daar rekening mee.

5

Als een bewoner naar de wc wil, is er iemand in de buurt om mee te gaan. Als een bewoner bang of onrustig is, is er iemand die geruststelt of troost. Als een bewoner iets wil doen, is er iemand die daarbij helpt.

6

Een verpleeghuisbewoner heeft elke dag recht op een dagbesteding. Dat kunnen gezamenlijke activiteiten zijn, maar ook persoonlijke aandacht of even samen met een zorgmedewerker iets alledaags doen.

7

Net als iedereen kan een bewoner van een verpleeghuis worstelen met levensvragen. Daarom heeft hij/zij recht op steun van geestelijk verzorgers, ook als een bewoner niet in staat is om net als vroeger in heldere taal uit te leggen wat hem/haar precies dwars zit.

8

Van iedere bewoner is bekend wat diens wensen waren met betrekking tot het levenseinde. Die wensen stammen uit de tijd dat de bewoner voor de wet wilsbekwaam was.

9

Zorgmedewerkers zijn er om bewoners te begeleiden en te verzorgen, niet om de administratie te doen.

10

Ook iedere bestuurder houdt zich bij alles wat wordt beslist aan voorgaande geboden en luistert altijd naar wat zorgmedewerkers nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.

mark bijlmer klein voor site hv

Mark Bos

was Programmamanager onderwijs

Profiel-pagina