Direct naar de inhoud
Word lid
thuis op zuid

Thuis op Zuid on Tour

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dat betekent dat iedereen ergens in zijn leven met dementie in aanraking komt, of het nu gaat om je partner, de buurvrouw, je ouders of jijzelf. Nu mensen met dementie zo lang mogelijk thuis moeten, maar soms ook willen blijven wonen, wat is daar dan voor nodig? En hoe kunnen hun mantelzorgers effectiever ondersteund worden?

De serie

Na alle lessen die Adelheid Roosen en Hugo Borst uit de serie In De Leeuwenhoek en In de Leeuwenhoek on Tour hebben geleerd, zetten zij hun zoektocht naar menselijke zorg bij dementie voort. In de vierdelige Human-docuserie Thuis op Zuid onderzoeken ze hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis blijven wonen. In deze serie proberen Hugo en Adelheid het deze mensen, alsook hun hulptroepen, waar ze kunnen wat makkelijker en aangenamer te maken.

De tour

Bij Thuis op Zuid on tour zie je fragmenten uit de serie. Zo gaan we in gesprek over dilemma’s op het snijvlak van autonomie en verantwoordelijkheid, met mantelzorgers, zorgprofessionals (zoals casemanagers, thuiszorg medewerkers, activiteitenbegeleiders dagbesteding, verpleegkundigen, en andere zorgverleners), beleidsmedewerkers, werkgevers en andere betrokkenen en geïnteresseerden.

Vragen die centraal staan: hoe willen we als mens én als samenleving omgaan met dementie? Wat is ervoor nodig om langer thuis te wonen met dementie? Hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie zo lang mogelijk meedraaien? Hoe kunnen zij zich thuis blijven voelen in hun eigen omgeving? Hoe kunnen we zorgen dat mantelzorgers de juiste steun krijgen? Wat verwachten we van elkaar en van de overheid, wat kunnen we zelf? Wat gaat er goed, waar kan het beter?

Waarom deze tour?

Dementie is een complexe, ingrijpende ziekte, met een grillig verloop. Een goed vangnet is hard nodig, maar instellingen werken langs elkaar heen. Mensen met dementie en hun mantelzorgers verdwalen vaak in zorgland. Zij worstelen in hun thuissituatie. De omgeving haakt vroeg of laat af, waardoor zij in een sociaal isolement geraken. Dit verslechtert de situatie van de zieke en de draagkracht van de mantelzorger.

De verwachting is dat het aantal mensen met dementie explosief stijgt naar ruim een half miljoen (!) in 2040. Er is dringend een kentering nodig in hoe wij kijken naar en omgaan met de mens met dementie.

Trailer serie ‘Thuis op Zuid’

De Human-docuserie ‘Thuis op Zuid’ terugkijken? Dat kan hier.

Thuis op Zuid On Tour is een samenwerking tussen Human en het Humanistisch Verbond. Met dank aan Alzheimer Nederland en De Familie Film & TV.

Omroep Human maakte de televisieserie, zond deze uit en draagt tijdens de tour middels fragmenten de dilemma’s aan waarover gesproken wordt. Het Humanistisch Verbond ontwikkelt en organiseert de tour om inspiratie en gesprekken te kunnen faciliteren.

HV_logo_RGB_oranje
human-logo-RGB

Deel dit

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.