Direct naar de inhoud
Word lid

Wat we willen

Wij staan voor een samenleving waarin iedereen vrij is om zelf invulling te geven aan leven, liefde, denken en dood.Lees hier meer

Type content: Thema's Categorieën: Wie we zijn

Wij willen dat mensen die niet geloven, of hun geloof afzweren, veilig zijn en gehoord worden. Wij willen dat mensen die zich scharen onder lhbtqia+ (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, trans, queer, interseks, aseksueel, plus anderen) niet hoeven te vrezen voor discriminatie, vervolging of verstoting. Dat iemand die aan euthanasie of abortus denkt, een weloverwogen keuze kan maken.   

Wij streven naar een samenleving waarin we zorgen voor elkaar. Waarin iedereen kan rekenen op onafhankelijke hulp bij geestelijke nood of ingewikkelde levensvragen. Waarin de zorg zo is ingericht dat mensen tot het einde toe menswaardig kunnen leven. 

Wij willen volgende generaties een betekenisvol leven meegeven. Dat zij vrij zijn om vrij te kunnen denken, doen en leven. Want wij willen uiteindelijk maar één ding: een samenleving die ook in de toekomst menswaardig blíjft.  

Waar we ons op richten

De komende jaren werken we aan vijf investerings­programma’s:

Deze zijn gekozen omdat ze de kern van ons werk en onze visie raken. Bovendien sluiten ze aan bij urgente maatschappelijke thema’s.

Lees meer in Een optimistisch perspectief – beleidsplan 2022 – 2026

Onze programma’s

Vrij denken, samen leven. Het Humanistisch Verbond komt in actie wanneer vrijheid in het geding is. Bekijk hier onze programma’s

De vereniging

Het Humanistisch Verbond is een vereniging met 19.000 leden, 30 afdelingen en werkgroepen, een bestuur en een landelijk bureau. Lees meer.

We werken vanuit waarden

Wij zijn een waardengedreven organisatie. Vanuit vijf kernwaarden werken we aan een vrije en humane samenleving. Diezelfde waarden vormen ook de kern in ons werk: in onze samenwerking, het contact met leden, vrijwilligers, donateurs, en alle andere betrokkenen.

Dit zijn onze kernwaarden:

  1. Vrijdenkend. Humanisten zijn vrijdenkers, doordenkers en tegen-de-stroomin-denkers. We nemen niet zomaar iets als waarheid aan. Ook onze eigen waarheid blijven we bevragen. Leidend in ons denken is de ratio (wetenschap)
  2. Verbindend. Wat ons bindt, is sterker dan wat ons van elkaar scheidt. Daarom zoeken we de dialoog, met medestanders en met andersdenkenden. En we werken samen met iedereen die onze waarden deelt. Zo verrijken we elkaar.
  3. Verantwoordelijk. We voelen een sterke verantwoordelijkheid voor een leefbare, menswaardige wereld voor onszelf, anderen en toekomstige generaties.
  4. Empathisch. We geloven in medemenselijkheid en hebben respect voor elkaar. Zo benaderen we elkaar ook, met oprechte nieuwsgierigheid en een luisterend oor.
  5. Open. We zijn transparant in wat we doen, we hebben niks te verbergen. Ook onze fouten niet. We zijn trouw aan onze humanistische kernwaarden en komen daarvoor uit. We laten ons aanspreken door anderen en trekken lering uit wat beter kan.

De Verklaring van Amsterdam

De Verklaring van Amsterdam is de beginselverklaring van het Humanistisch Verbond en tal van andere humanistische organisaties wereldwijd. De verklaring stamt uit 1952 en is in 2022 bijgewerkt. Je leest de Verklaring hier.  

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.