Direct naar de inhoud
Word lid
Klimaatmars ecohumanisme

Wat we willen

Het Humanistisch Verbond streeft naar een zinvol en waardig leven voor iedereen. Wij helpen je in je zoektocht naar wat ‘t leven waard maakt. En we komen in actie voor een menswaardige samenleving!

Type content: Thema's Categorieën: Wie we zijn

In Nederland zijn humanisten verenigd in het Humanistisch Verbond. We zijn een vereniging met zo’n 19.000 leden, ruim 30 afdelingen, een bestuur en een landelijk bureau. Hier lees je meer over onze organisatie.

We staan voor vrij denken. En helpen jou in je zoektocht naar wat jij van waarde vindt in het leven. Het Humanistisch Verbond staat ook voor samen leven. Wij komen in actie wanneer jouw vrijheid in het geding is. Want vrij ben je samen. We voeren daarom de volgende slogan:

Vrij denken, samen leven

Wij willen een humane samenleving

 • Wij willen dat mensen die afwijken van de zogezegde ‘norm’ niet hoeven te vrezen voor discriminatie, vervolging of verstoting. Zoals LHBTIQ+ personen of mensen met een niet Nederlandse achtergrond.
 • Wij willen dat iedereen de vrijheid heeft om weloverwogen eigen keuzes te maken. Over wie je wilt zijn, met wie je wilt leven, hoe je je leven vormgeeft en wanneer het leven mag eindigen.
 • Wij willen dat iedereen, jong en oud, kan rekenen op onafhankelijke hulp bij geestelijke nood of ingewikkelde levensvragen.
 • Wij willen dat de zorg zo is ingericht dat mensen tot het einde toe menswaardig kunnen leven. Daarom strijden wij voor goede abortuszorg en zorgvuldige euthanasiewetgeving.
 • We willen dat mensen die niet geloven, of hun geloof afzweren veilig zijn en gehoord worden.
 • En wij willen de volgende generatie een groene en eerlijke toekomst geven.

Hoe bereiken wij ons doel?

Neem een kijkje bij onze programma’s. Daar zie je hoe wij ons inzetten voor een humane samenleving!

We werken vanuit waarden

Wij zijn een waardengedreven organisatie. Vanuit vijf kernwaarden werken we aan een vrije en humane samenleving. Diezelfde waarden vormen ook de kern in ons werk: in onze samenwerking, het contact met leden, vrijwilligers, donateurs, en alle andere betrokkenen. Dit zijn onze kernwaarden:

 1. Vrijdenkend. Humanisten zijn vrijdenkers, doordenkers en tegen-de-stroom-in-denkers. We nemen niet zomaar iets als waarheid aan. Ook onze eigen waarheid blijven we bevragen. Leidend in ons denken is de ratio (wetenschap)
 2. Verbindend. Wat ons bindt, is sterker dan wat ons van elkaar scheidt. Daarom zoeken we de dialoog, met medestanders en met andersdenkenden. En we werken samen met iedereen die onze waarden deelt. Zo verrijken we elkaar.
 3. Verantwoordelijk. We voelen een sterke verantwoordelijkheid voor een leefbare, menswaardige wereld voor onszelf, anderen en toekomstige generaties.
 4. Empathisch. We geloven in medemenselijkheid en hebben respect voor elkaar. Zo benaderen we elkaar ook, met oprechte nieuwsgierigheid en een luisterend oor.
 5. Open. We zijn transparant in wat we doen, we hebben niks te verbergen. Ook onze fouten niet. We zijn trouw aan onze humanistische kernwaarden en komen daarvoor uit. We laten ons aanspreken door anderen en trekken lering uit wat beter kan.

Jouw leven op waarde geschat

Welke waarden zijn voor jou belangrijk?
Hoe pas je die toe in je privéleven?
En in je werk of in contact met anderen?

Waarden helpen ons om richting te geven aan het leven. Het zijn onze drijfveren. Het zijn handvatten om goede keuzes te kunnen maken.

Wij gaan op zoek naar het waarom áchter onze keuzes. Naar onze waarden. Een zoektocht die voor iedereen anders is, maar altijd verrijkend zal zijn. Een zoektocht die we samen aangaan. Waarbij we verantwoordelijkheid nemen voor elkaar, voor de samenleving en voor volgende generaties. Een zoektocht die je met anderen kunt delen. Want waar we ook vandaan komen, hoe we ons ook identificeren, waarden kunnen ons verbinden. Dat is het ‘verbond’ in Humanistisch Verbond.

 

Humanistische uitgangspunten

Als Humanistisch Verbond onderschrijven we bepaalde uitgangspunten. Zo geloven we in de kracht van de mens om goede keuzes te maken, de waarheid te bevragen en je in te zetten voor een betere wereld. Onze uitgangspunten vind je terug in de Verklaring van Amsterdam: een internationaal document opgesteld in 1852 en herzien in 2002. Deze Verklaring onderschrijven humanistische organisaties wereldwijd. Wij hebben ze hier samengevat in ‘de tien gouden tips van het humanisme’.

Wat vind jij belangrijk?

Wij helpen je in jouw zoektocht naar wat je belangrijk vindt in het leven. Naar jouw waarden. Met cursussen, doe-boekjes, gesprekskaarten en verdiepend leesvoer helpen we je op weg!

Sluit je aan bij onze vereniging!

Herken jij je in het humanisme? Kom je graag in actie om onze samenleving humaner te maken? Sluit je dan bij ons aan!

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.