Direct naar de inhoud
Word lid
Vrijheid en zelfbeschikking

Vrijheid en zelfbeschikking

Het Humanistisch verbond staat voor vrijheid en zelfbeschikking. Wanneer vrijheden in het geding zijn, laten wij van ons horen. Lees verder.

Type content: Thema's Categorieën: Wat wij doen

Genderidentiteit

De toegenomen aandacht voor gender maakt dat meer mensen voelen dat ze zichzelf mogen zijn. Lees hier verder

Abortus is geen misdaad

In Nederland staat abortus in het Wetboek van Strafrecht. Officieel is het strafbaar. Wij vinden dat abortus geen misdaad is. Lees meer over onze inzet voor de vrije keuze.

Vrij om te beslissen over je eigen leven

Vrijheid en zelfbeschikking zijn niet vanzelfsprekend. Kijk om je heen. Overal in de wereld wint het conservatieve gedachtegoed terrein. Zelfs in Nederland zijn er tekenen van sluipende uitholling van onze individuele vrijheden. Anti-abortusorganisaties vallen mensen op dagelijkse basis lastig bij abortusklinieken. LHBTIQ+ personen krijgen te maken met geweld. Het laat zien dat vrijheid en zelfbeschikking niet vanzelfsprekend zijn. En dat het Humanistisch Verbond harder nodig is dan ooit.

We zijn een levensbeschouwing met opgestroopte mouwen
Vrijheid en zelfbeschikking

Wat we willen

We staan voor een samenleving waar iedereen zijn of haar leven naar eigen idee kan invullen. Waar minderheden niet alleen geaccepteerd worden, maar ook genormaliseerd. We willen de verdraagzaamheid bevorderen richting andersdenkenden. En we vragen iedereen om seksuele en reproductieve rechten te respecteren. We willen dat niemand zich gediscrimineerd voelt of buitengesloten, ongeacht geloof, genderidentiteit of seksuele oriëntatie.

Wat is zelfbeschikking? 

Zelfbeschikking geeft je het recht eigen keuzes te maken over je leven. Dat kan gaan over opleiding, werk, partnerkeuze of religie, maar ook over je eigen lichaam. Zo vallen ook abortus en euthanasie onder het zelfbeschikkingsrecht.

Waarom bemoeit het Humanistisch Verbond zich met vrijheid en zelfbeschikking? 

Het Humanistisch Verbond staat voor vrijheid. Vrijheid van godsdienst, vrijheid om zelf keuzes te maken in relaties, in onderwijs, persoonlijke ontwikkeling, seksualiteit en uiteindelijk ook in hoe we willen sterven. Deze rechten zijn pas na lange strijd verkregen, waarbij het Humanistisch Verbond vaak voor de troepen uitliep. Lees hier meer over op onze successenpagina. Wanneer onze vrijheden gevaar lopen, lopen wij net iets harder.

Dit kun jij doen

Het Humanistisch Verbond zet maatschappelijke thema’s op de (politieke) agenda, wil mensen inspireren en komt in actie wanneer dat nodig is.

Kom op voor een vrije samenleving

want alleen in vrijheid kunnen we samen leven.

Deel deze pagina

Nog meer inspiratie, acties en activiteiten:

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.