Direct naar de inhoud
Word lid

Ecohumanisme

Overal zie je de gevolgen van de klimaatverandering. Wat helpt jou om optimistisch te blijven – en niet bij de pakken neer te zitten?

Type content: Thema's Categorieën: Ecohumanisme Wat wij doen

Dat we kampen met een groot klimaatprobleem weten we. Maar hoe ga je hiermee om? Vervallen in een nihilistisch ‘het maakt toch niet uit wat ik doe’ helpt jou en de aarde niet vooruit. Het is belangrijk om je innerlijke drive te vinden: door te ontdekken welke waarde de aarde voor jou heeft, en hiernaar te leven.  

De aarde herwaarderen

We hebben de aarde lang als gebruiksvoorwerp behandeld. Het is tijd om de aarde opnieuw naar waarde te schatten. Spinoza zei al dat alles in het universum een unieke waarde van zichzelf heeft: een boom, een steen, een dier. En dat niet alles alleen maar bestaat tot nut van de mens. Alles grijpt in elkaar en leeft in samenhang met elkaar. Deze benadering noemen we ook wel Ecohumanisme.  

Ecohumanisme stelt de mens niet boven de natuur, maar ziet de mens als onderdeel van de natuur. Daar vloeit een verantwoordelijkheid uit voort om goed voor de aarde te zorgen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor toekomstige generaties, de natuur op zich en alles wat daar leeft. We zijn als mens in staat om schade aan te richten. Tegelijk zijn we in staat om het roer om te gooien.

Welke waarde heeft de aarde eigenlijk voor jou?

 

Wat betekent de natuur voor jou? Hoe zie jij een duurzame toekomst voor je? Waar haal je hoop uit? Het Humanistisch Verbond helpt jou om na te denken over dit soort zingevende vragen. Zingeving is een belangrijk antwoord op nihilisme. Ja, de mens draagt bij aan de klimaatcrisis. Maar de mens kan ook bijdragen aan een mooiere en duurzamere wereld.

Als je weet wat jij zinvol vindt (je innerlijke drive, dus), is de stap naar duurzame actie een stuk gemakkelijker. Als je de zin ziet, krijg je er ook weer zin ín! Wat jij belangrijk vindt en hoe je je leven inricht vallen zo samen. Gedragsverandering vraagt soms wat tijd, maar het komt uiteindelijk jezelf én de aarde ten goede.

Wat we willen

Wij willen uit de kracht van de mens putten om het roer om te gooien. De klimaatcrisis is soms zo overweldigend dat het tot verlamming leidt. Gelukkig is de mens ook veerkrachtig. Wij helpen jou om terug te veren. Door een plek te geven aan wat de klimaatverandering met jou als mens doet. Door samen te onderzoeken waar je hoop uit kunt putten. Door al het moois in de natuur te vieren. Door via acties als protestmarsen en how to start a movement (bij ‘wat we doen’ lees je hierover meer!) samen in beweging te komen.

De mens is creatief, vindingrijk en daadkrachtig. Dit stemt optimistisch.

Wat we doen

Wat betekent de natuur voor mij en hoe kan ik er beter zorg voor dragen? Wij bieden jou inspiratie en handvatten aan. En we helpen jou om in beweging te komen.

Seizoensvieringen

Elk nieuw seizoen heeft invloed op ons leven. In de serie Seizoensvieringen staan we stil bij de natuurwisselingen. Zo kun je ze ook bewuster ervaren!

Seizoensviering: vier de zomer @ Lotte Dale

Verdiepingsdag 'Actieve Hoop'

In onze zorgen over het klimaat is het belangrijk om hoopvol te blijven. Maar hoe doe je dat? Op deze dag onderzoek je wat er voor jou toe doet.

Hoe willen we leven en wat hebben we daarvoor nodig? We gingen ten rade bij Chloé Latour, die het gedachtegoed van haar vader én invloedrijke socioloog Bruno Latour na zijn dood verderzet

Humanistisch Wandelen

Wandelen vertraagt, opent je blik op je omgeving, en geeft ruimte voor verwondering. Doe mee aan een humanistische wandeling bij jou in de buurt.

De Klimaatvrijplaats

Een kleine groep mensen zet zich vol in om klimaatverandering tegen te gaan. Zij dreigen uitgeput te raken. Wij ondersteunen hen via de Klimaatvrijplaats.

Eerste bijeenkomst van de Klimaatvrijplaats – fotografie: Lotte Dale

How to start a movement

Wil je in beweging komen voor het klimaat maar weet je niet hoe? Je hoeft het niet allemaal alleen te verzinnen! Wij helpen jou op weg via how to start a movement: een vier weken durend avontuurlijk postproject.

Het roer moet om

Het Humanistisch Verbond zet in op verandering: we beschermen klimaatactivisten en bieden perspectief

Waarom richt het Humanistisch Verbond zich op het klimaat?

Het Humanistisch Verbond is ooit opgericht als antwoord op nihilisme. Onze beschaving schoot, volgens oprichter Jaap van Praag, vooral tekort waar het de belangrijkste levensvraag betrof: hoe neem ik verantwoordelijkheid voor het goede leven? Kort na de Tweede Wereldoorlog richtte hij (in 1946) het Humanistisch Verbond op met als missie de geestelijke weerbaarheid van de mens te bevorderen.

Deze missie hebben we nog steeds. De klimaatcisis kan onze geestelijke weerbaarheid aantasten, als we enkel focussen op de schade die we als mens aanrichten. Het Humanistisch Verbond wil het roer omgooien en vertrouwen op de menselijke kracht om te veranderen en terug te veren. Door na te denken over de vraag wat van waarde is, zowel voor de mens als voor de aarde, rekenen we af met het nihilisme.

Ons testament

Dit kun jij doen

Het Humanistisch Verbond zet maatschappelijke thema’s op de (politieke) agenda, wil mensen inspireren en komt in actie wanneer dat nodig is.

Blijf op de hoogte
Teken voor geestelijke verzorging voor iedereen
Kom naar onze activiteiten
Word lid
Zet je in als vrijwilliger

Doe een eenmalige donatie aan de klimaatvrijplaats

Het bedrag dat je doneert, wordt geoormerkt en komt volledig ten goede aan de ondersteuning van klimaatactivisten via de Klimaatvrijplaats. Het steunen van klimaatactivisten is onderdeel van ons programma Ecohumanisme.

Deel deze pagina

Nog meer inspiratie, acties en activiteiten:

  • Je staat niet alleen in je zorgen om het klimaat

  • Op je oude dag klimaatactivist

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.