Direct naar de inhoud
Word lid

Stilstaan bij jezelf

In een wereld die steeds sneller lijkt te gaan is het goed om af en toe stil te staan. Bij jóuw leven en de vragen die dit opwekt. Heb je een levensvraag die alle aandacht verdient? Tijdens deze cursus nemen we er de tijd en ruimte voor.

In een ‘snelle samenleving’ gericht op groei en prestatie, steeds flitsendere communicatiemiddelen en om de haverklap een nieuwe mode, raak je algauw overspoeld. Waar is nog de tijd om stil te staan bij wat er voor jou écht toe doet?

Hoe ziet deze cursus eruit?

Stilstaan bij jezelf

Tijdens de cursus ‘Stilstaan bij jezelf’ onderzoek je wat jou aan het hart gaat. Je gaat aan de slag met een levensvraag of ‘trage vraag’ die voor jou van belang is. Dat doe je via reflectie, experimenten, oefeningen, gespreksvormen en terugkoppeling vanuit de groep.

Les 1: Je verdiept je in de maatschappelijke versnelling. En je komt te weten hoe je in zo’n snelle wereld toch ruimte kunt maken voor uitwisseling en reflectie. Je gaat op zoek naar jouw trage vraag, waar je de volgende lessen dieper op ingaat

Wat is een trage vraag?
Trage vragen zijn existentiële- of levensvragen. Het zijn vragen die je niet één-twee-drie kunt beantwoorden: ze hebben tijd en bezinning nodig. Trage vragen kunnen ‘algemeen’ van aard zijn, maar omvatten tegelijkertijd een persoonlijke zoektocht. Het draait er niet om een Wikipedia-antwoord te geven op een vraag als ‘Wat is vrijheid?’, maar wel ‘Wat is het voor jóu?’.

Les 2: Na de theorie uit les 1 sta je stil bij je trage vraag en de frustraties die ermee gepaard gaan. Waarom raakt het jou? Liggen hier bepaalde waarden of verlangens achter, en welke dan?

Les 3: Je trage vraag speelt zich natuurlijk niet alleen binnen de muren van de cursusruimte af. Daarom ga je aan de slag met een handelingsexperiment: je zet je trage vraag om in de dagelijkse praktijk en neemt de uitkomsten mee naar de volgende bijeenkomst.

Les 4: Je staat stil bij wat je hebt geleerd en wat er eigenlijk al te vieren is rondom jouw trage vraag (succesreflectie). En je denkt na over welke stappen je gaat zetten na deze cursus.

Voor wie is deze cursus?

De cursus is er voor iedereen die in deze snelle samenleving wil stilstaan bij wat er in het eigen leven nu écht toe doet.

Het persoonlijk inzoomen op je trage vraag vond ik heel waardevol. Het bleef niet alleen bij theorie, ik haal er veel uit voor mijn dagelijkse leven.
Een deelneemster

Prijzen

€ 140 standaard
€ 75 leden Humanistisch Verbond
€ 60 bij minimum inkomen en studenten
€ 37,50 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Meedoen?

Deze cursus wordt aangeboden door heel Nederland. Onder andere in Groningen. Meer plaatsen en edities volgen.

Lijst van evenementen

 • In een wereld die steeds sneller lijkt te gaan is het goed om af en toe stil te staan. Bij jóuw leven en de vragen die dit opwekt. Heb je een levensvraag die aandacht verdient? Tijdens deze cursus nemen we er de tijd voor.

  Categorie:
  Groningen
  Locatie: Humanistisch Centrum, Groningen

Interesse in deze cursus, maar geen locatie in de buurt?

Meld je dan aan als geïnteresseerd en wordt gelijk op de hoogte gesteld wanneer we nieuwe cursusmomenten aanbieden.

Veelgestelde vragen

 • Is voorkennis vereist voor deze cursus?

  Nee, er is geen voorkennis nodig. Iedereen kan meedoen. Er is volop ruimte om vragen te stellen.

 • Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

  De huiswerkopdrachten vragen niet heel veel tijd, maar de reflectie zal je wel bezighouden. Het is immers thematiek die voor jou persoonlijk relevant is en dus ook speelt in je dagelijks leven. Dat maakt het juist zo boeiend.

 • Ga je in deze cursus ook je mening aanscherpen over thema’s die je bezighouden?

  Wanneer je stil staat bij wat van betekenis is voor jou, zal je ook tot een scherper beeld komen hoe je over bepaalde thema’s denkt. Dat is echter niet het doel van deze cursus. In deze cursus draait het niet om meningsvorming, maar om persoonlijke betekenisontwikkeling.

 • Heb je een andere vraag?

  We staan je graag te woord. Neem contact op.

Benieuwd naar het gehele cursusaanbod?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Wat het Humanistisch Verbond jou kan bieden

Wie wil ik zijn? Wat vind ik belangrijk? Waarschijnlijk worstel jij ook weleens met dit soort vragen. Weet: levensvragen zijn van alle tijden en we zoeken allemaal naar de zin van het leven. Zonde dus om het helemaal in je eentje uit te zoeken. Daarom zijn wij er. Het Humanistisch Verbond biedt jou handvaten aan om richting te geven aan het leven.

Kun je niet wachten om te beginnen met de cursus en wil je nu al aan de slag? Neem dan een kijkje op onze webshop: voor de leukste doe-boekjes, gesprekskaarten en verdiepend leesvoer. Kijk nu!

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.