spreker humanistische uitvaart

Tijdens de lockdown werden mensen vaak verrast door de vraag: hoe willen we dat de uitvaart van onze dierbare eruit komt te zien? Als humanisten hebben wij in de loop der jaren onze eigen seculiere manier gevonden voor een waardig afscheid. Vrijwel altijd speelt daarin het levensverhaal van de overledene een grote rol. Een gesproken portret waarin het unieke en het waardevolle van de overledene herdacht wordt, vaak aangevuld met foto of film en zorgvuldig gekozen muziek.

Afke Hielkema is spreker bij de stichting: “Toen grote gezelschappen niet meer mogelijk waren door de lockdown, waren we allemaal verrast. Familie en uitvaartverzorgers moesten snel schakelen. Nabestaanden kozen er vaker voor om zelf het woord te voeren tijdens de uitvaartplechtigheid voor een klein gezelschap van naaste familieleden. Dat heeft zeker geleid tot mooie nieuwe rituelen, zoals de erehaag (op anderhalve meter) in de straat van een overledene bij de laatste gang naar kerkhof of crematorium. We zagen ook veel persoonlijke brieven aan nabestaanden als bezoek niet mogelijk was. En toch horen we ook vaak het geluid dat het sobere afscheid geen recht heeft gedaan aan de overledene.”

Een definitief afscheid, je kunt het maar één keer goed doen. De sprekers van de stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding zijn speciaal opgeleid om – samen met de uitvaartondernemer – te zorgen voor een mooi en waardig afscheid. Ze schrijven daarvoor na een gesprek met de nabestaanden een levensverhaal, dat wordt uitgesproken tijdens de plechtigheid.

“Dat is mooi en dankbaar werk”, vertelt Jan Maasen, ook spreker bij de stichting. “Ons doel is: een respectvol afscheid waar nabestaanden tevreden op terugkijken.”

Ze gaan over hun werk graag een keer met je in gesprek. De stichting heeft contact gezocht met ons om – zodra de coronaregels dat toelaten – zo’n gesprek te organiseren. Spreker Jos Schuring: “We proberen dat in te passen in het thema ‘vrijheid’ dat Humanistisch Verbond Amsterdam Amstelland voor het komend najaar gekozen heeft.”

Afke Hielkema vult aan: “Vragen die wij zullen stellen: welke rol speelt ‘vrijheid’ in uw levensverhaal? Wat moet daarvan doorklinken tijdens uw uitvaart? En nog veel meer vragen, waarbij vrijheid en afscheid een rol zullen spelen.”

De boodschap waarmee de drie sprekers willen afsluiten: “Graag tot ziens. In de tussentijd kunt u natuurlijk altijd contact opnemen voor informatie.”

Humanistische Uitvaart Sprekers gesprek bij leven tekst
Sprekers Humanistische Uitvaartbegeleiding Jan Maasen Jos Schuring Afke Hielkema

Humanistische Uitvaartbegeleiding
De sprekers hebben oog voor de waardigheid en eigenheid van elk mens. Voor het spreken hebben ze een speciale opleiding gevolgd. Voor hen is het allerbelangrijkste dat de directe nabestaanden tevreden zijn en terug kunnen kijken op een liefdevol afscheid van hun dierbare.

Kijk voor meer informatie en ervaringen op humanistischeuitvaart.nl, lees meer op de sprekerspagina, of neem contact op via het telefoonnummer 0900-9005030.

amsterdam_lucht_jpg

Afdeling Amsterdam Amstelland

Zelf denken, samen leven

Inspiratie, zingeving en filosoferen vanuit het humanistisch denken in Amsterdam en omgeving.
Profiel-pagina