Dit moet herkenbaar zijn: je baan loopt af, of je wilt zelf iets anders. Maar hoe doe je dat? Hoe pak je dat aan? Eveline Oostdijk kwam in die situatie terecht.

Eveline Oostdijk – LinkedIn Profielfotograaf -2141 LowRes
Eveline Oostdijk

Van haar wil dus wel weten met welke vraag ze aan de slag ging en met wie ze contact op nam. Dat was Lotte Huijing, mede-humanisticus, coach en loopbaanbegeleider. Hoe zijn ze te werk gegaan en net zo belangrijk, wat leverde het haar op?

Stilstaan en nadenken

Oostdijk: “Het eerste wat we deden was afspreken op onze vertrouwde universiteit. Voor een verkennend, een wat-wil-jij, wat-bied-ik- gesprek. En dat klikte goed. Vervolgens ben ik naar haar bureau gegaan op een mooie, landelijke plek.

Daar in the middle of nowhere konden we goed stilstaan en nadenken. “Omdat ik binnen een humanistische organisatie opgeleid ben werkte en nu bezig ben met mijn promotieonderzoek, was de eerste vraag die ik mezelf stelde, wil ik me binnen of buiten die wereld begeven? Niet zo eenvoudig te beantwoorden. Daarom gaf Lotte Huijing me opdrachten.”

360° feedback

“De eerste opdracht was 360° feedback vragen aan mijn collega’s bij Stichting HVO. Van hen wilde ik graag horen hoe ze me zagen. Waar zij dachten dat mijn kwaliteiten lagen en waar zij zagen dat ik me nog verder kon ontwikkelen. Dat leverde me wel wat inzichten op. Zo zagen sommigen in mij vooral een onderzoeker, maar dat heeft er natuurlijk mee te maken dat ik me in mijn werk me vooral met onderzoek bezig hield. Maar een analytisch vermogen heb ik zeker. Abstraheren en analyseren kan ik dus, maar daarnaast werd het me ook duidelijker dat ik dat ook in de praktijk wil brengen. Daarnaast vonden ze me vaak wat voorzichtig en bescheiden. Dus kregen we wel een idee wat mijn volgende stap moest zijn.”

Je brief gaat over motivatie en ideeën, je CV over je vaardigheden

“Zoals omschrijf je expertise in drie zinnen. En gingen we sollicitaties oefenen: zowel het schrijven van een brief en cv als het daadwerkelijke gesprek. Vooral haar praktische tips vond ik erg leerzaam. Welke? Bijvoorbeeld dat je brief gaat over je motivatie en ideeën, waarom je die baan wilt, terwijl je cv over je vaardigheden gaat en in mijn geval mijn humanistieke achtergrond. Of over mijn foto op mijn CV, die was wat van bovenaf genomen. Daarmee maak je jezelf kleiner. Niet doen!”

Waar laat je je handen?

Ook nuttig waren haar opmerkingen over wat je als eerste over jezelf vertelt, waar je je handen laat tijdens een gesprek. Dus de vraag hoe presenteer je jezelf hebben we flink uitgediept. Want dan komen ook vragen aan de orde als:

Daar putte Lotte uit de transactionele analyse, waar je onder andere werkt met termen als ‘drivers’ en ‘stoppers’. Datgene wat ik heb meegekregen uit mijn ouderlijk huis kunnen zowel drivers als stoppers zijn: zoals anderen een plezier willen doen, niemand tot last willen zijn.

‘Kun je vragen om wat jij nodig hebt?’ vroeg Lotte me dan. En uit die gesprekken bleek dat sommige dingen echt een stopper voor me waren geworden. Eén van die stoppers was: ‘Voel niet’. Ik heb niet zo goed geleerd te voelen wat er in me omging en hoe ik daarmee om moest gaan. Ik heb mezelf aangewend alles met mijn hoofd te doen. En dat neem je mee in je relaties en in je werk.

Ik heb gemerkt dat je daar alleen sparrend op komt. Zelf bedenk je dat niet. Dus als je, zoals ik, van de inhoud bent, dan moet je ook laten zien tijdens een sollicitatie: neem me aan, want ik ben de inhoudelijke persoon die je zoekt. Dit is mijn visie, maar daarnaast ook laten zien wie ik ben. Strategischer zijn, dat heb ik ervan geleerd. En je hoort het natuurlijk vaak, maar het is ook echt zo, werken aan je netwerk is van cruciaal belang. Ook daarover hebben we gesproken.”

Ik ben bewuster assertiever en werk aan mijn netwerk

“Ik heb nog geen keuze gemaakt of ik bij een humanistische organisatie wil werken of niet. Ik vind dat niet zo belangrijk meer. Ik kijk vooral naar wat mij een interessante baan lijkt. Voorlopig ben ik nog bezig met mijn promotieonderzoek.
Wat het coachingstraject betreft, dit heeft het me gebracht: ik ben er bewuster mee bezig, ik ben assertiever geworden en werk actiever aan mijn netwerk.”

De aanpak van Lotte Huijing was erg steunend en bijzonder, vertelt Oostdijk aan het eind van ons gesprek. “Haar betrokkenheid is enorm -ze las zelfs nog mee met een sollicitatiebrief-. Ze is persoonlijk en heel professioneel. En ze verbindt praktische handvatten met diepere zingevingslagen. Dat maakt dat ik die twee nu ook beter kan samenbrengen in hoe ik me presenteer. Dus dankzij haar heb ik er alle vertrouwen in dat ik écht wat kan en dat een werkgever daarvan kan profiteren.”

Hulp nodig bij je sollicitatie?

Lotte Huijing vind je tussen de dienstverleners

Placeholder-female-2x

Saskia Markx

Humanistica in opleiding

Profiel-pagina