Direct naar de inhoud
Word lid

Socrateslezing

De Socrateslezing geeft commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een humanistisch perspectief. Bekende Nederlandse – en internationale – schrijvers, filosofen, wetenschappers en kunstenaars, zowel denkers als doeners, gaven de lezing.

De Socrateslezing met Anthony Pinn

Anthony Pinn geeft de Socrateslezing 2023: ‘Met alleen vriendelijk zijn bestrijden we racisme niet’ op 23 mei 2023 in Utrecht. Koop nu je tickets! Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Anthony Pinn: Met alleen vriendelijk zijn bestrijden we racisme niet

Professor Anthony Pinn

Hoogleraar en humanistische denker Anthony Pinn geeft de Socrateslezing 2023.

Over het schurende ongemak tussen humanisme en racisme. Met ook Zaïre Krieger, Fadoua Alaoui en anderen. Na zijn lezing trekken we het gesprek naar de Nederlandse situatie. Binnenkort maken we de tafelgasten bekend. Spoken word artiest Zaïre Krieger houdt een voordracht, bekend van haar vertaling van The Hill We Climb van Amanda Gorman.

Deze avond is uitermate geschikt voor iedereen die het ongemak niet schuwt, en durft te reflecteren op eigen blinde vlekken en die van de maatschappij.

Eerdere Socrateslezingen

Socrateslezing Rob Wijnberg: een hoopvol alternatief

Rob Wijnberg gaf de Socrateslezing 2021: ‘Een hoopvol alternatief’. Volgens Wijnberg is waarheid door de eeuwen heen een product geworden.

 

Rob Wijnberg houdt de Socrateslezing 2021. Fotograaf: Frank Ruiter

Socrateslezing Henk Blanken

Carin Gaemers en Hugo Borst: de moraal ís het verhaal

Carin Gaemers en Hugo Borst hielden op 5 april 2019 de Socrateslezing in De Rode Hoed in Amsterdam.

Macht zonder moraal is niet duurzaam

Autoritaire regimes zijn in opmars. Daardoor staat humaniteit lijnrecht tegenover de soevereiniteit van een staat. Wat betekent dat voor mensenrechten? Hoogleraar Europese studies en publicist Paul Scheffer ging aan de hand van recente geschiedenis op zoek een antwoord in de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond op 3 december. “Macht zonder moraal is niet duurzaam.”

 

Den Haag, 3-12-2018. Humanistisch Verbond Socrateslezing in de Koninklijke Scouwburg door Paul Scheffer. Foto: Johannes Abeling

#metoo en #youtoo: Wij zijn de verandering

#Metoo is niet voorbij, we zitten er nog middenin. Dus moeten we misbruik blijven rapporteren, écht werk maken van gelijke machtsverdeling tussen mannen en vrouwen. Maar ook oefenen met waarden als integriteit, empathie en sociale intelligentie, te beginnen op school. Dat hield filosoof en schrijver Stine Jensen haar publiek voor tijdens de Socrateslezing voor 300 mensen in de Rode Hoed.

 

Amsterdam, 27-5-2018. Socrateslezing van filosoof Stine Jensen in debatcentrum de Rode Hoed. Georganiseerd door het Humanistisch Verbond. Foto: Johannes Abeling

‘Kom uit die behaaglijke trein!’

Kaas, tulpen, waterbeheer en mensenrechten. Althans, andere landen wijzen op het belang van die rechten. Daar is Nederland goed in. Maar zijn we niet te lang blind geweest voor onze eigen morele fouten – in Indonesië bijvoorbeeld. En waarom hebben we geen goede antwoorden op racisme of populisme? Joris Luyendijk hield in de Socrateslezing zevenhonderd mensen in het Nationaal Theater in Den Haag een spiegel voor.

 

Veelgestelde vragen

  • Hoe is de Socrateslezing ontstaan?

    Het startpunt van de traditie van de Socrates-lezing is 1984, toen de humanistische Stichting Socrates, een werkstichting van het Humanistisch Verbond, de lezing voor de eerste keer organiseerde. Tegenwoordig organiseert het Humanistisch Verbond de lezing

  • Wie hielden de Socrateslezing?

    Wetenschappers, filosofen, journalisten en publicisten. Vele mannen en vrouwen hielden de Socrateslezing. Hans Achterhuis, Anil Ramdas, Stine Jensen, Roger van Boxtel, Fernando Savater, en Lodewijk de Waal, Hedy dÁncona, Joep Dohmen, Beate Roessler & Britta Böhler Rutger Claassen & Arnold Heertje,Bas Heijne. Philipp Blom, Rob Tielman, Vincent Icke, Louise Fresco, Susan Neiman, Maajid Nawaz en Evelien Tonkens.

  • Welke thema’s komen aan de orde?

    Dat kan van alles zijn zolang de lezing maar commentaar geeft op de samenleving vanuit humanistisch perspectief. De participatiesamenleving, #metoo, Bildung, wetenschap en waarheid, de rol van ouderen, het klimaat of de voedselvoorziening, de invloed van techniek op  de mens, de radicale islam en de rol van vrijheid van levensovertuiging.

  • Wat heeft de Socrateslezing met de Stichting Socrates te maken?

    De stichting Socrates organiseerden tussen 1983 en 2003 19 keer de Socrateslezing. Sinds enige jaren doet het Humanistisch Verbond dit alleen maar soms wel in samenwerking met humanistische partners.

Deel deze pagina