Direct naar de inhoud
Word lid

Socrateslezing 2023: Anthony Pinn

De Socrateslezing 2023 wordt gehouden door de Amerikaanse hoogleraar en humanistisch denker Anthony Pinn. Over het schurende ongemak tussen humanisme en racisme. Met ook Zaïre Krieger, Sinan Can en anderen.

Ben jij tegen racisme? Een humanist zal op deze vraag luid en duidelijk zeggen: natuurlijk ben ik tegen! Als humanist sta je voor vrijheid en gelijkheid, en wanneer je merkt dat er van racisme sprake is, spreek je je daarover uit. Goed bedoeld, zal Anthony Pinn tegen je zeggen, maar het is niet genoeg. Pinn is professor Religiestudies aan Rice Universiteit in Houston (VS) en expert op het spanningsveld tussen humanisme en racisme. Hoe zouden we dan wel als humanisten om moeten gaan met racisme? Daarover gaat zijn lezing.

Professor Anthony Pinn
Anthony Pinn

Ook het humanisme heeft blinde vlekken. Racisme is er daar een van. Te lang was het nauwelijks een onderwerp van gesprek. Dat leek ook niet zo gek, want het humanisme is immers in de kern inclusief en antiracistisch. Toch? Volgens Pinn zit precies daar het probleem. Hij ziet dit als een passieve vorm van antiracisme. Door je alleen uit te spreken als antiracist, plaats je jezelf buiten het probleem, terwijl we er allemaal deel vanuit maken – ook humanisten. Pinn daagt ons uit om verder te denken en meer te doen.

Alleen vriendelijk zijn is niet genoeg 

2023 is het jaar van excuses voor het slavernijverleden, en van de erkenning hoe diep het koloniale verleden nog zijn sporen nalaat in onze hedendaagse samenleving. Zonder reflectie geen vooruitgang. Voor ons is dit het moment om een van onze blinde vlekken onder ogen te zien. Als humanistische beweging hebben we een verantwoordelijkheid naar racisme. Het gaat niet alleen om vriendelijkheid, om je uitspreken. Het humanisme is een levensbeschouwing die juist tegenwicht zou kunnen bieden, zegt Pinn, maar daarmee moeten we ook durven te erkennen dat het te lang genegeerd is. Het is tijd om te werken aan een humanisme dat racisme erkent en tegengaat.

Hoe gaat het in Nederland? 

zaire krieger
Zaïre Krieger houdt een voordracht. Foto: Clara Benacia

Pinn richt zich al bijna dertig jaar op humanisme en racisme. Na zijn lezing trekken we het gesprek naar de Nederlandse situatie. Binnenkort maken we de tafelgasten bekend. Spoken word artiest Zaïre Krieger houdt een voordracht, bekend van haar vertaling van The Hill We Climb van Amanda Gorman.

Paneldiscussie is met

Mercedes Zandwijken  
directeur Stichting Keti Koti Dialoog Tafel 
Sinan Can  
journalist en programmamaker 
Zaïre Krieger  
dichter en journalist
Caroline Suransky 
universitair hoofddocent Universiteit voor Humanistiek  

Deze avond is uitermate geschikt voor iedereen die het ongemak niet schuwt, en durft te reflecteren op eigen blinde vlekken en die van de maatschappij.

Datum, locatie en tickets

Datum dinsdag 23 mei 2023

Aanvang 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur)

Einde 22:15 uur

Locatie Gasthuis LeeuwenBergh, Servaasbolwerk 1a, Utrecht Google Maps

De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met de auto.
Kijk hier voor OV-route en parkeerinformatie

De locatie is rolstoeltoegankelijk. Lees meer bij veelgestelde vragen.

Voertaal: de lezing wordt in het Engels gegeven, het gesprek daarna in het Nederlands

Tickets (inclusief pauzedrankje)
€ 17,50 standaard
€ 10 leden Humanistisch Verbond
€ 10 studenten en minima

Koop je ticket(s) onderaan op deze pagina

Ja ik ben erbij

Over Anthony Pinn 

Professor Anthony Pinn promoveerde aan Harvard University in 1994. In 2004 aanvaardde hij aan Rice University in Houston een bijzondere leerstoel, en was aan deze universiteit de eerste Afro-Amerikaan op een dergelijke plek. Inmiddels doceert hij al vele jaren Religiestudies aan Rice University en is Agnes Cullen Arnold professor of Humanities. Pinn publiceerde uitgebreid over (Afro-Amerikaanse) religie en cultuur, humanisme en hiphop. Hij is ook onderzoeksdirecteur van het Institute for Humanist Studies Think Tank in Washington DC. Hij schreef onder andere het boek When Colorblindness isn’t the answer. Humanism and the challenge of Race.

Koop je ticket(s) hier

Wat is de Socrateslezing?

De Socrateslezing geeft commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een humanistisch perspectief. Bekende Nederlandse – en internationale – schrijvers, filosofen, wetenschappers en kunstenaars, zowel denkers als doeners, gaven de lezing.

De eerste werd gegeven in 1984. Wetenschappers, filosofen, journalisten en publicisten hielden sindsdien de Socrateslezing, waaronder Hans Achterhuis, Anil Ramdas, Stine Jensen, Beate Roessler & Britta Böhler, Vincent Icke, Susan Neiman, Maajid Nawaz en meer. Een overzicht vind je hier. 

Waarom de Socrateslezing met Anthony Pinn?

Het humanisme is een open levensbeschouwing gebaseerd op vrijheid, gelijkheid en verantwoordelijkheid. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet, en aan vanzelfsprekendheden evenmin. Dat wat we ooit misschien normaal vonden, kan nu vanuit het humanisme worden betwist. Dat geldt ook voor ons. Ook voor het Humanistisch Verbond is de lezing van Anthony Pinn ongemakkelijk. Hij wijst ons op onze blinde vlekken, op dat waar we lang geen oog voor hadden. Neem als voorbeeld onze Humanistische Canon, bedoeld om een overzicht te geven van de geschiedenis en de actualiteit van het humanisme. De canon schetst een beeld van het humanisme als een westers, mannelijk bolwerk. Het laat pijnlijk zien wie als ‘humanistisch’ wordt bestempeld en wie niet. Daar werken we nu aan. Een interview over de uitbreiding van de Humanistische Canon lees je hier.

A list of posts

 • De blinde vlekken van het humanisme

 • In de strijd tegen racisme is het humanisme te stil

Veelgestelde vragen

 • Is de locatie goed bereikbaar met het openbaar vervoer?

  Ja, de locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit Utrecht Centraal Station kom je met de OV-fiets of met de bus makkelijk bij de locatie. Lopend kan uiteraard ook.
  Kijk hier voor OV-informatie.

 • Is de locatie goed bereikbaar met de auto?

  Ja, de locatie is goed bereikbaar met de auto.
  Kijk hier voor parkeerinformatie

 • Is de locatie rolstoeltoegankelijk?

  Ja, de locatie is rolstoeltoegankelijk. Er is een minder valide toilet op de begane grond.

  Laat weten als je ondersteuning nodig hebt! Stuur een e-mail naar [email protected].

 • Zijn er minder valide parkeerplekken bij de locatie?

  Er zijn twee invalide parkeerplaatsen beschikbaar bij de locatie. Voor een overzicht van algemene gehandicapten parkeerplaatsen in Utrecht met gedetailleerde informatie en kaart kijk je hier.

  Laat weten als je ondersteuning nodig hebt! Stuur een e-mail naar [email protected].

 • Ik heb een andere vraag die hier niet bij staat

  Laat het ons weten, stuur een mail met je vraag naar [email protected]. Dank alvast!

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.