Er is een land waar ouderen willen wonen

Er is een land waar ouderen willen wonen

Zijn ouderen alleen maar sociaal-economische lastposten of blijven we  ze als volledig mens zien, in kwetsbaarheid en behoefte aan zelfstandigheid? Op zondagmiddag 28 mei hield Hedy d'Ancona de Socrateslezing in de Rode Hoed onder de titel Er is een land waar ouderen willen wonen: een pleidooi voor de emancipatie. Naast de lezing is er een nagesprek onder leiding van Hadassah de Boer en een optreden van PRA Muziektheater.

In een tijd waar ouderen politiek-maatschappelijk soms voornamelijk sociaal-economische lastposten lijken en zorginstellingen vaak negatief in het nieuws zijn, is een nieuwe visie op de laatste fase van het leven, ouderen en ouderenzorg nodig. Een visie waarin ruimte is voor menselijke waardigheid en waarin recht wordt gedaan aan de behoefte aan zelfstandigheid.

De lezing, nagesprek en optreden van PRA Muziektheater zijn terug te zien:

De lezing is ook terug te lezen.

 

Lees meer

“Zelfontplooiing en zelfbeschikking zijn kenmerkend voor emancipatie. Dat moet ook gelden voor ons ouderen; weg met de betutteling!”

Dat betekent dat we elkaar moeten blijven zien als volledig mens en volwaardig lid van de samenleving. Het Humanistisch Verbond vindt het essentieel met zorg naar elkaar om te zien en aandacht te hebben voor kwetsbare mensen. Die wederzijdse aandacht boort vaak onverwachte krachten aan en laat mensen in hun waarde.

Zinvol leven

Hedy d’Ancona heeft als oud-minister, feministe en initiatiefneemster van Uit Vrije Wil niet alleen een visie op een zinvol leven in alle fasen, maar is daar zelf het levende voorbeeld van. Tijdens haar Socrateslezing zal ze een lans breken voor zinvol ouder worden en strijden voor de emancipatie van de oudere. Vervolgens gaat ze daarna onder leiding van haar dochter Hadassah de Boer in gesprek met deskundigen en publiek. Daarna volgt een impressie uit Simpel Verlangen, een landelijk dansproject van PRA Muziektheater in woonzorgcentra dat verschillende generaties en leefwerelden met elkaar verbindt.  

Programma

28 mei. Vanaf 14:15 Ontvangst Rode Hoed. U krijgt een koffie of thee aangeboden.
15.00-16:45 Lezing, nagesprek en optreden PRA Muziektheater
16:45           Borrel

De Socrateslezing is uitverkocht. De lezing wordt zondag via deze pagina en onze Facebookpagina gestreamd. Via Facebook is het ook mogelijk om mee te praten.

Hedy d'Ancona in het kort

Hedy d'Ancona (79) is socioloog en sociaal-demograaf. Ze was jarenlang actief voor de Partij van de Arbeid, als staatssecretaris, minister, Eerste Kamer-lid en Europarlementariër.

In 1968 richtte ze samen met Joke Kool-Smit de actiegroep Man Vrouw Maatschappij op. Samen met Wim Hora Adema begon ze het feministisch maandblad Opzij, waarvan zij van 1972 tot 1981 hoofdredacteur was.

Hedy d'Ancona is tegenwoordig onder andere bestuurslid van Een Ander Joods Geluid en ambassadeur van Lang Leve Kunst, een programma dat cultuurparticipatie onder ouderen bevordert.

PRA Muziektheater

PRA maakt innovatieve dans- en muziekprojecten voor en met ouderen in samenwerking met kinderen en met studenten van de kunstopleidingen. Op de Socrateslezing spelen zij een impressie uit de dansvoorstelling Simpel Verlangen.
Dansers, dansstudenten van Codarts en muzikanten maakten samen met ouderen en bewoners van zorginstellingen een dansvoorstelling over verlangen, over loslaten, ontmoeten, vertrouwen en luisteren. Simpel Verlangen is een ontmoeting tussen verschillende leefwerelden en generaties. Met dank aan Jozef Sloots, Herman Vriesendorp, Annet Zwinkels, Marij Hammer, Hanja van Hoek, Ineke Hoeks, Kevin Gumbs, Jordy Dik, Bella Bouman, Felix Feenstra, Dries van der Post, Tessa Zoutendijk, Fredrike de Winter, Karin van der Berg, Monique Masselink en Margus Spekkers.

Over Socrateslezing 

De Socrateslezing wordt sinds 1984 jaarlijks georganiseerd door het Humanistisch Verbond. De lezing geeft commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een humanistisch perspectief. Lees meer over voorgaande edities op
http://www.humanistischverbond.nl/socrateslezing

Meer over onze inzet voor menswaardige ouderenzorg op goudenpact.nl

Deze Socrateslezing is mede mogelijk gemaakt door Van Betekenis tot het Einde

Beeldrecht foto Hedy d'Ancona: Koos Breukel