Een belangrijke organisatie die je kunt benaderen als je onbedoeld zwanger bent, Siriz, biedt geen neutrale hulpverlening. Dat blijkt uit onderzoek van de Groene Amsterdammer. Het onderzoek bevestigt het sterke vermoeden dat het Humanistisch Verbond al langer heeft dat het christelijke Siriz sturend is in gesprekken en inspeelt op spijt- en schaamtegevoelens.
Medewerkers van Siriz zetten in chatgesprekken vraagtekens bij het voornemen van vrouwen om een abortus te plegen, schrijft De Groene Amsterdammer vandaag. 'Stel dat je later als 80-jarig omaatje terugkijkt op je leven, is dit dan ook de meest passende beslissing geweest’, vraagt een medewerker. In een reactie laat Siriz weten het transcript van het desbetreffende gesprek te hebben gelezen en geen onregelmatigheden te hebben gevonden. De organisatie blijft dus ontkennen dat haar medewerkers ‘sturend’ optreden.
Kwalijke zaak
Het Humansitisch Verbond vindt dit een kwalijke zaak. Temeer omdat Siriz, gesteund door anti-abortusorganisaties als VBOK, een steeds groter deel van de abortushulpverlening naar zich toe weet te trekken. Voorheen ging er meer subisie naar de stichting Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Deze organisatie heeft geen ideologische grondslag, in tegenstelling tot het christelijke Siriz.
In 2013 besloot het ministerie die hulpverlening te decentraliseren. Fiom draagt haar taken over aan lokale GGD-instellingen en verliest 3 van de 5 miljoen euro subsidie. Siriz blijft wel als hulpverlener fungeren.
Brief aan de Kamer
Daarom ook vroeg het Humanistisch Verbond in een brief aan de Tweede Kamer vorige week de subsidie aan Siriz te staken.
Het Humanistisch Verbond toog ook naar Den Haag om daar met Tweede Kamerleden in gesprek te gaan en aan te dringen om neutrale abortushulpverlening, hierin gesteund door Tweede Kamerleden van de PvdA en GroenLinks.
Te sturend
Christa Compas reageert vandaag in De Volkskrant op het nieuws uit De Groene Amsterdammer: "De VBOK heeft als uitgangspunt dat abortus verkeerd is, daar kun je je als vrouw niet aan onttrekken als je in de spreekkamer van Siriz zit.’ De verschuiving van subsidie van Fiom naar Siriz heeft bovendien nog een ander nadelig gevolg, zegt Compas. ‘De consequentie is dat als je nu in de media iets hoort over abortus, dat Siriz wordt opgevoerd als expert."
Het chatgesprek van Siriz is kwalijk, echt niet oké’, zo reageert hoogleraar Ellen Laan in De Volkskrant, hoofd van de afdeling seksuologie en psychosomatische gynaecologie van Amsterdam UMC, als we haar de geanonimiseerde transcripties voorleggen. ‘De hulpverlener is veel te sturend en begint direct over schuldgevoelens en psychische problemen op latere leeftijd, terwijl daar de hulpvraag niet over gaat. Uit talloze onderzoeken blijkt overigens dat vrouwen die een abortus hebben gehad helemaal niet méér psychologische problemen hebben. Dat is echt een fabeltje.’
Evidence based
Hulpverlening moet volgens Laan ‘evidence based’ zijn en niet op foute aannames berusten. Zelf was ze betrokken bij een wetenschappelijk onderzoek onder vrouwen op Curaçao die ongewenst zwanger waren geweest. Daarbij werden voor het eerst vrouwen die een abortus hadden gehad vergeleken met vrouwen die de zwangerschap toch hadden volbracht. ‘Wat bleek?’ vertelt ze: ‘De eerste groep was er gemiddeld psychologisch beter aan toe dan de tweede. Het krijgen van een kind had dus op latere leeftijd niet voor minder psychologische problemen gezorgd.’
Kamervragen
De onthulling van De Groene Amsterdammer heeft direct een politieke consequentie. Lilianne Ploumen, voormalig minister in het kabinet-Rutte II en nu Kamerlid voor de PvdA‘ kondigt in het artikel in De Groene Amsterdammer aan vragen te gaan stellen aan staatssecretaris Blokhuis.
"De overheid subsidieert op deze manier de pro-life-beweging en dat mag nooit de bedoeling zijn. Met overheidsgeld mag er alleen neutrale hulpverlening worden gegeven en daarvan is hier duidelijk geen sprake. Dit moet stoppen, zeker omdat er ook nog eens extra geld beschikbaar komt voor hulp aan ongewenst zwangeren"
Bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van VWS zal ze het voorstel doen om de subsidie van Fiom te verhogen.
Meer weten?
Lees ons opiniestuk in NRC
Nog veel meer vind je in ons dossier over abortus
Steun ons en word lid
Het kabinet stopt de ontwikkeling van het debat over medisch-ethische onderwerpen. Het Humanistisch Verbond wil liefde, leven en dood niet in de ijskast laten staan. Steun ons in dat streven!