Silvia Benschop: 'Dit smaakt naar meer'

Silvia Benschop: 'Dit smaakt naar meer'

“Dit smaakt naar meer”,  zeiden veel deelnemers na afloop van de Introductiecursus humanisme. En ze wilden meteen een vervolg organiseren. “En dat komt meteen dicht bij wat ik zelf aan de cursus heb”, vertelt Silvia Benschop.

Benschop is enthousiast over de inhoud van de cursus: het materiaal, de filosofen, de geschiedenis, de ‘denkwijze, vondsten en theorieën’ van de denkers, hun moed en creativiteit. Ze noemt het ‘enorm inspirerend’ om docent te zijn van deze cursus; het geeft zin aan haar eigen leven.

Verrassend!

“Omdat ik zelf enthousiast ben, wil ik dat natuurlijk graag overbrengen aan anderen. Ik hoop anderen te inspireren en ik ben altijd heel gelukkig als ik ervaar dat ik daar een beetje in slaag. Daarbij komt dat ik werkelijk altijd heel veel inspiratie terugkrijg tijdens de cursus. De verhalen en denkwijzen van de deelnemers zijn vaak zo verrassend!”

Benschop is ‘een erg nieuwsgierig mens’ en wil altijd graag weten wat er in een ander omgaat. "Hoe denk jij? Hoe ervaar jij dit? Ik vind het prachtig wanneer deelnemers mij nieuwe perspectieven bieden en deelgenoot maken van hun ervaringen. Dan ben ik eveneens cursist / leerling.”

Hoe wil ik leven?

De docent vindt de cursus ‘belangrijk’ omdat hij ‘tegemoet komt aan een vraag’.  “De behoefte aan reflectie over en zelfonderzoek naar hoe je in het leven staat, met welke onzekerheden je worstelt, maar vooral ook op welke fundamenten je kunt en wilt bouwen. De cursus gaat weliswaar over wat humanisme is en de geschiedenis van het humanisme, maar het onderzoek naar de persoonlijke levensbeschouwing loopt hier als een rode draad doorheen. Wat is mijn eigen mens- en wereldbeeld? Wat vind ik belangrijk? Waar sta ik voor? Hoe wil ik leven? Vragen waar veel mensen mee rondlopen. De cursus biedt in een paar avonden tijd, rust en ruimte om met deze vragen aan de slag te gaan.”