Gerard Schellekens, voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven (SVL), is veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf wegens hulp bij zelfdoding. De uitspraak betekent dat hij niet gedetineerd wordt. Het gerechtshof in Arnhem deed op 17 februari uitspraak in hoger beroep.
Tegen Schellekens was door het Openbaar Ministerie een half jaar voorwaardelijk geëist. Hij zou als voorzitter van de SVL in 2007 een ernstig zieke 80-jarige vrouw hebben geholpen bij het beëindigen van haar leven. Dit gebeurde tegen de zin van het Almelose verpleeghuis Eugeria waar de vrouw verbleef.
Niet buiten de wet
In de euthanasiewet staat dat alleen artsen mogen helpen bij zelfdoding. Maar omdat de verpleeghuisarts en artsen in de omgeving het weigerden, besloot Schellekens de vrouw te helpen, zegt zijn advocaat Willem Anker.
Echter, niemand mag dit ooit buiten de wet doen, waarschuwde het hof. De verdediging beraadt zich nog op het instellen van cassatie bij de Hoge Raad.
Zelfbeschikkingsrecht
Voor het Humanistisch Verbond maakt de straf die Schellekens kreeg duidelijk dat het OM scherp is op hulp bij zelfdoding door leken. Maar ook is helder dat er geen rekening gehouden wordt met het zelfbeschikkingsrecht van hulpvragers.
Want nog steeds mogen alleen artsen hulp verlenen. Het onthouden van legale hulp door artsen leidt tot oplossingen waarvoor SVL en Schellekens terechtstond in 2009 en nu veroordeeld is.
Hulp door arts
Sinds 2009 zijn er een aantal dingen veranderd. SVL werkt nu met artsenteams die, als de behandelend arts geen stervenshulp geeft, dat binnen de wet wel kunnen doen. Dit lijkt op het idee van de Levenseindekliniek een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillige Levenseinde dat op 1 maart 2012 van start gaat. Dappere burgers als Gerard Schellekens of Albert Heringa (documentaire ‘De laatste wens van Moek’) hebben het draagvlak voor de Levenseindekliniek dichterbij gebracht.
Profiel bij human.nl
Over Schellekens en de Almelose zaak zond HUMAN (regie Eveline van Dijck) eerder een Profiel uit in de aanloop naar uitspraak van, destijds, de rechtbank.
We zien hoe de gepensioneerde Schellekens door stad en land reist en de vele hulpvragers bezoekt die hem benaderen. Hij zegt te allen tijde transparant te handelen. Voor zijn zaak is hij zelfs bereid gevangenisstraf te riskeren.
Bron: human.nl daar kunt u ook het Profiel bekijken
Meer informatie
- Lees ons Persbericht uit 2009
- Lees het interview met HV-lid Albert Heringa
- Lees verder in ons dossier Waardig Levenseinde