Het zijn bijzondere tijden. De afgelopen dagen heeft de Nederlandse overheid drastische stappen gezet in de bestrijding van het coronavirus. Scholen mogen geen leerlingen meer ontvangen, sportevenementen zijn afgeblazen, cafés hebben hun deuren gesloten. Theaters, bioscopen en musea zijn dicht. Veel mensen zijn bezorgd over hun eigen gezondheid, en over die van anderen.

Opeens beseffen we dat gezondheid niet zo vanzelfsprekend is. We realiseren ons dat een onbekend virus niet alleen het individu, maar ons als samenleving zeer kwetsbaar maakt. Er zijn mensen die uiting geven aan die plotseling ervaren kwetsbaarheid door snel spullen te gaan hamsteren. Sommigen blijven in een soort ontkenning van de situatie hangen. Vele anderen volgen met veel aandacht het nieuws, en proberen alert maar rustig te blijven.

Wat mij opvalt zijn vooral de mooie initiatieven die al snel zijn gestart. We halen boodschappen voor elkaar. Leraren geven online les. Ouders helpen elkaar met het opvangen van kinderen. Artiesten die nu werkloos thuis zitten, geven via de webcam optredens. Ja, onder deze omstandigheden komen nare eigenschappen van mensen naar boven, maar gelukkig ook het goede in de mens.

Ik vind het ook interessant om te zien dat bepaalde vanzelfsprekendheden nu eindelijk als bijzonder en ‘cruciaal’ worden erkend. Leraren, mensen in de zorg, schoonmakers, afvalmedewerkers – zij doen werk waardoor wij allemaal in veiligheid en gezondheid kunnen leven. Laten we dat na deze crisis niet vergeten. Laten we ook vaststellen dat in onze geïndividualiseerde maatschappij er veel plekken zijn waar we toch graag samenkomen. Nu musea, bioscopen, theaters, cafés en sportlocaties zijn gesloten, zien we hoe cruciaal die plekken zijn om vrije mensen te binden. Ze geven kleur aan ons leven.

Verschillende humanistische organisaties spannen zich in om de komende tijd goed door te komen. Humanitas zal mensen die er alleen voorstaan blijven ondersteunen, hoe lastig dat in deze omstandigheden ook is. Onze humanistisch geestelijke verzorgers draaien op dit moment vele uren om mensen te helpen. De Universiteit voor Humanistiek zal online colleges aanbieden. Lokale afdelingen van het Humanistisch Verbond zullen contact houden met hun leden. En het landelijk Humanistisch Verbond zal samen met andere organisaties zich hard maken voor goede hulp van de meest kwetsbare mensen.

Laten we alert en rustig blijven, en elkaar helpen. Samen zijn we sterker.

Zoals u weet heeft de overheid besloten dat alle evenementen met meer dan 100 bezoekers verplicht geannuleerd moeten worden. Ook het Humanistisch Verbond volgt de richtlijnen van het RIVM. We houden die uiteraard in de gaten, voor het geval de restricties en adviezen veranderen.

Hoewel de cursussen kleinere groepen betreffen en deze eigenlijk door zouden mogen en kunnen gaan, hebben we in overleg met de afdeling en de docent besloten om alle cursussen tot aan 6 april stop te zetten. De Socrateslezing van 19 april met Henk Blanken gaat voorlopig nog door, maar ook daar volgen we de RIVM-richtlijnen nauwlettend.

Humanistisch Verbond

2560px-Boris_van_der_Ham_kenniseconomie_monitor_2010

Boris van der Ham

Boris van der Ham is voorzitter van het Humanistisch Verbond.
Profiel-pagina