Stel bufferzones in bij abortusklinieken, dat is de oproep die Christa Compas deed aan gemeenten namens het Humanistisch Verbond in de uitzending van EenVandaag van 16 januari. Dat is hard nodig want kwetsbare vrouwen worden bij klinieken door anti-abortusdemonstranten lastiggevallen en geïntimiderend. Die oproep vindt nu weerklank bij zowel de landelijke als de lokale politiek in grote steden.

Wekelijks wordt er gedemonstreerd bij abortusklinieken. En het aantal demonstraties neemt toe, zo blijkt uit de uitzending van EenVandaag. Daarin wordt ook duidelijk wat de invloed is van deze anti-abortusdemonstraties op bezoekers van een kliniek. Ze worden geïntimideerd en met agressie belaagd. Ook worden er vrouwen misleid en de toegang tot de kliniek wordt geblokkeerd door de demonstranten. Vrouwen ervaren de situatie als pijnlijk, sommige vrouwen spreken van een traumatische ervaring. Bekijk hier de uitzending van EenVandaag

Stop intimidatie bij abortusklinieken

Roep samen met ons burgemeesters op om bufferzones in te stellen

Choquerend

Het is in Nederland ieders verworven recht om te demonstreren, zelfs als die demonstraties choquerend of beledigend zijn (zie artikel 9 Grondwet en artikel 11 EVRM). De demonstraties bij klinieken zitten op de grens van wat toelaatbaar is. Vrouwen krijgen voor de deur te horen dat ze een moord plegen en er worden folders in de handen gedrukt met emotionele uitspraken en schokkende afbeeldingen.

Veiligheid

Het Humanistisch Verbond signaleerde dit probleem al eerder. De anti-abortuslobby in Nederland, en Europa, wordt daadkrachtiger en slagvaardiger, onder meer in de vorm van de Mars voor het Leven. Maar ook bij abortusklinieken wordt steeds actiever gedemonstreerd. We hebben burgemeesters van gemeenten met een abortuskliniek opgeroepen een bufferzone te plaatsen rondom de klinieken. Je hebt het recht om te demonstreren, maar vrouwen moeten veilig en ongestoord de kliniek in kunnen.

Wat het Humanistisch Verbond bereikt

De oproep van het Humanistisch Verbond heeft effect. Zowel landelijke als lokale politiek in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hebben op verschillende manieren gevolg gegeven aan de misstanden die wij signaleren. PvdA (Ploumen, Kuiken) en GroenLinks (Ellemeet) stelden kamervragen aan de ministers van VwS en Justitie en Veilgheid. Zij vragen zich af hoe ver het recht op demonstratie kan gaan als vrouwen zo agressief worden benaderd. En in hoeverre er sprake is van strafbare feiten als vrouwen worden ingesloten?

De gemeentepolitici in verschillende grote steden waren ook alert. In de Haagse gemeenteraad pleitten PvdA (Janneke Holman), GroenLinks (Erlijn Wenink) en D66 (Marieke van Doorn) voor een bufferzone in hun stad. In Rotterdam is Leefbaar kritisch. Caroline Aafjes- van Aalst vroeg om opheldering en een rapportage over de situaties bij de klinieken in haar stad.  Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben verder onderzoek toegezegd. Wij houden de politiek scherp.

Abortus uit de taboesfeer

Het Humanistisch Verbond wil abortus uit de taboesfeer halen. Dat is nog altijd hard nodig, want ook in de politiek eisen orthodoxe visies een steeds groter plaats op het podium. Subsidie wordt verstrekt aan een anti-abortusorganisatie die tot doel heeft vrouwen te begeleiden in hun twijfel bij zwangerschap. De informatie die vrouwen krijgen is misleidend en onjuist. Wij vinden dat onze verworvenheden om zelf in vrijheid keuzes te maken beschermd moeten worden. Dankzij onze acties staat deze kwestie op de politieke agenda.

Lees op humanisme.nu/bufferzones hoe je ons kunt steunen.

 

 

mark bijlmer klein voor site hv

Mark Bos

was Programmamanager onderwijs

Profiel-pagina