Direct naar de inhoud
Word lid

Praktische levenskunst

Wat maakt mijn leven de moeite waard? In deze cursus duik je in de filosofie van levenskunst en krijg je allerlei handvatten aangereikt om dit toe te passen in je persoonlijke context. Zodat je aan het einde van je leven kunt zeggen: zo was mijn leven bedoeld. 

Levenskunst, in het algemeen, betekent het bewust en actief vormgeven van jouw leven. Vanuit een richting die jij zélf kiest. Dat klinkt prachtig, maar is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het kan heel behulpzaam zijn met anderen stil te staan bij thema’s in het leven – en hoe jij hier mee om wilt gaan. Dat doen we in deze cursus.  

Kennis is niets zonder levenskunst.
– Voltaire (1694-1778),
Frans schrijver en filosoof

Hoe ziet deze cursus eruit?

In zes interactieve bijeenkomsten leer je in sneltreinvaart een aantal belangrijke onderdelen van de filosofie van de levenskunst én hoe je die kunt toepassen in de praktijk: via handvatten en vaardigheden die jou helpen om je eigen leven vorm te geven.  

1. Inleiding in de levenskunst:
Waarom zou je je met levenskunst bezighouden? Je vergroot je kennis over het begrip ‘levenskunst’ en hoe dit aansluit bij je persoonlijke en maatschappelijke context. 

2. De kunst van het kiezen:
Hoe maak je goede keuzes? En in welke mate ben ik vrij om zelf keuzes te maken? Je verdiept je in de kunst van het kiezen – en wat goede keuzes voor jou zijn.

3. De kunst van het genieten:
Waar geniet jij van? Wat zijn jouw verlangens? Je onderzoekt hoe genot zich verhoudt tot levenskunst – en hoe jij genot ervaart en beschrijft.

4. De kunst van het juiste midden:
Wat zijn emoties? En hoe ga je ermee om? Je leert emoties (h)erkennen en waarderen, zonder je verstand te verliezen.

5. De kunst van het vragen stellen:
Hoe helpt het stellen van goede vragen jou vooruit? Met Socrates als metgezel oefen je het formuleren van goede vragen: want hieruit leer je vaak meer dan uit kant-en-klare antwoorden. 

6. De kunst van het varen op je innerlijk kompas:
Uit welke inspiratiebronnen kun jij tappen voor je eigen levenskunst? Je past ze gelijk toe in de praktijk: door zelf ‘leefregels’ die bij jou passen op te stellen. 

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is er voor iedereen die z’n eigen levenservaringen wil onderzoeken én bewust wil vormgeven. De cursus is gericht op praktische toepassing van filosofische ideeën, het is dus geen filosofiecursus. Uiteraard is er voldoende ruimte voor gesprek en verdieping.

Prijzen

€ 180 standaard
€ 110 leden Humanistisch Verbond
€ 80 bij minimum inkomen en studenten
€ 55 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Meedoen?

Deze cursus wordt aangeboden in grotere plaatsen in Nederland. Onder andere in Emmen en Groningen. Meer plaatsen volgen.

Lijst van evenementen

 • Waarom leef ik zo? Hoe kies ik wat bij mij past? En wat betekent vriendschap voor mij? In deze cursus ga je op zoek naar antwoorden.

  Categorie:
  Drenthe
  Locatie: Apostolisch Genootschap, Emmen
 • Waarom leef ik zo? Hoe kies ik wat bij mij past? En wat betekent vriendschap voor mij? In deze cursus ga je op zoek naar antwoorden.

  Categorie:
  Groningen
  Locatie: Humanistisch Centrum, Groningen

Benieuwd naar het gehele cursusaanbod?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Veelgestelde vragen

 • Is voorkennis vereist voor deze cursus?

  Bij de cursus is een digitale reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

 • Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

  Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten van hedendaagse denkers, die aansluiten op het programma. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf. 

   

 • Ik wil deze cursus graag volgen maar hij wordt niet bij mij in de buurt aangeboden. Wat kan ik doen?

  Als je graag een editie in jouw regio zou willen, neem dan contact op met de afdeling in jouw regio. Bij voldoende animo kan de afdeling vragen om een cursus te organiseren.

 • Heb je een andere vraag?

  We staan je graag te woord. Neem contact op.

Wat het Humanistisch Verbond jou kan bieden

Wie wil ik zijn? Wat vind ik belangrijk? Waarschijnlijk worstel jij ook weleens met dit soort vragen. Weet: levensvragen zijn van alle tijden en we zoeken allemaal naar de zin van het leven. Zonde dus om het helemaal in je eentje uit te zoeken. Daarom zijn wij er. Het Humanistisch Verbond biedt jou handvaten aan om richting te geven aan het leven.

Kun je niet wachten om te beginnen met de cursus en wil je nu al aan de slag? Neem dan een kijkje op onze webshop: voor de leukste doe-boekjes, gesprekskaarten en verdiepend leesvoer. Kijk nu!

Deel deze pagina

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.