Direct naar de inhoud
Word lid

Omgaan met polarisatie

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Polarisatie en verbinding Gepubliceerd op:

Wat is polarisatie eigenlijk? Wat is je eigen rol hierin? En hoe kun je zelf polarisatie tegengaan? We bieden jou handvatten aan om het wij-zij denken te doorbreken. Om de ander als mens te blijven zien, ook al roept die antipathie en tegenstellingen op.

We hebben allemaal wel een beeld van polarisatie. Harde discussies over corona, zwarte piet en stikstof. Botsende meningen en groeiende tegenstellingen, die vaak met allerlei labels en waardenoordelen gepaard gaan. Voor je het weet ben je een wappie, woke, klimaatdrammer, aanhanger van de ‘genderideologie’, enzovoort. Dit is hoe vijandig wij-zij denken ontstaat. Hoe kunnen we dit doorbreken, en de ander in de eerste plaats als medemens blijven zien?

Hoe ziet deze workshop eruit?

Tijdens de workshop ‘omgaan met polarisatie’ onderzoek je of de ‘polen’ wel echt zo vaststaan als het lijkt: ook jij worstelt weleens met botsende meningen en zet verschillende petten op in je dagelijkse leven. Je leert je eigen meerstemmigheid kennen, en die van de andere deelnemers.

Je gaat op zoek naar het verhaal dat onder je eigen mening en dat van de ander verborgen is: een heel weefsel van overtuigingen, twijfels, vermoedens en emoties. Welke gevoelens en herinneringen roepen deze mening op? Wat raakt jou in het verhaal van de ander? Zie je raakvlakken tussen jullie verhalen?

Het gaat er niet om dat je het met elkaar eens wordt of dat je de ander gelijk geeft. Het gaat erom dat je een ander mens niet zomaar wegzet op basis van een mening. Achter jouw mening én die van de ander gaat een heel verhaal schuil. Een verhaal dat het waard is om gehoord en onderzocht te worden.

Voor wie is deze workshop?

Deze workshop is te boeken (als in-company training) door elke organisatie, bedrijf of instelling die een menswaardig antwoord wil bieden op polarisatie.

*Voor de afdelingen van het Humanistisch Verbond werken we momenteel aan een uitgebreidere cursus. Hou hiervoor de agenda en nieuwsbrief in de gaten.

Prijzen

De prijs is afhankelijk van het aantal deelnemers, de tijdsduur en de specifieke wensen van je organisatie. We maken een offerte aan op basis van jouw vraag.

Meedoen?

Je kunt de workshop boeken via een mailtje naar [email protected]. Wij bezorgen je een offerte en een antwoord op je vragen.

Benieuwd naar het gehele cursusaanbod?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Deel deze pagina

A list of posts