Tien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van vijf jaar, dat is de straf die de Turkse pianist Fazil Say krijgt vanwege blasfemistische tweets. Het Humanistisch Verbond vindt dat in vrije samenleving religiekritiek mogelijk moet zijn. Daarom zijn we verschillende acties gestart.

De tweets die Fazil Say verstuurd had, zouden volgens de rechter de islam beledigen. Say heeft een gedicht uit de 11e eeuw geretweeted. In het gedicht wordt het islamitisch hiernamaals in twijfel getrokken. In een andere tweet steekt hij de draak met de religieuze die de oproep tot het gebed vanuit de minaret doet, aldus NRC.

Vrijheid van meningsuiting

Het Humanistisch Verbond veroordeelt de inperking van de vrijheid van meningsuiting in Nederland en daarbuiten. Zo ondersteunen vanaf vorig week een bedreigde bloggers uit Bangladesh die eveeens kritisch zijn over de rol van de islam in hun land. 

Voorzitter Boris van der Ham: “Het Humanistisch Verbond steunt deze actie omdat vrijheid van meningsuiting een mensenrecht is. Daarnaast heeft ieder mens het recht om religiekritiek te uiten. ” Helaas staat de onrust in Bangladesh niet op zich, vindt Van der Ham. “Onder het mom van `godslastering´ worden in vele landen atheïsten, humanisten, vrijzinnigen en mensen met een ander geloof dan de staatsgodsdienst vervolgd. Het Humanistisch Verbond wil samen met de International Humanist and Ethical Union (IHEU) tegenwicht bieden. “

Geen ruimte voor afwijkende opvattingen

“Niet alleen voor het Nederlandse debat moet er duidelijkheid zijn over de vrijheid van meningsuiting. Ook als signaal naar andere delen van de wereld is dat van belang”, schreef hij ook op 15 april op het blog Post Online dit naar aanleiding van de afschaffing eerder deze week van het verbod op smadelijke godslastering door de Tweede Kamer.

Van der Ham: “Religiekritiek ligt namelijk onder vuur. Zelfs satire kan tot doodsbedreiging leiden. In sommige landen worden mensen zelfs vervolgd vanwege afwijkende opvattingen. In zeven islamitische landen worden atheïsten en humanisten bedreigd met de doodstraf. Maar ook christenen worden onder het mom van godslastering vervolgd in veel landen.”