Bij een goed leven hoort een goede dood meende Seneca. Maar wat is een goede dood en wat kun je daar zelf voor doen? Het Humanistisch Verbond en de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) organiseren vanaf 29 september de cursus ‘Ook sterven moet je leren’ om deze vraag met elkaar te bespreken in een prettige omgeving. U kunt zich nu al opgeven.

Foto: John Everett Millais: Ophelia. Wikipedia, Public Domain"Midden in het leven stilstaan bij onze vergankelijkheid doen we zelden, terwijl het bijzonder zinnig is en op een verrassend lichte manier kan, vindt Reine Rek, medewerker van Team Visie en Beleid van het Humanistisch Verbond. Samen met de ISVW ontwikkelde zij deze cursus. “Juist door je te verdiepen in het onbekende wordt wat echt belangrijk is voelbaar en concreet."

Wat staat er op het programma?

"Tijdens de cursus denken we na over alles wat we zullen en kunnen nalaten: onze wijze lessen, ons bezit, ons lichaam en meer. We filosoferen diepgravend over leven en dood en daar blijft het niet bij. Sterfelijkheid heeft ook een praktische kant: hoe vaak komt het niet voor dat nabestaanden voor een raadsel staan over de wensen van de overledene? Daarom kunt u uw eigen ‘uitbox’ vullen en met de medecursisten van gedachten wisselen. In een utbox bergt u alles op wat voor uw nabestaanden van belang is, zoals een testament, adressenlijst, gedicht, foto of toespraak."

Voor wie is de cursus bedoeld?

"Met de cursus willen we mensen bij elkaar brengen die het belangrijk vinden om over de dood na te denken als onderdeel van het leven. Niet als iets dat je zo lang mogelijk wilt vermijden en daarom zoveel mogelijk uit je leven wil bannen. De vergankelijkheid herinnert ons immers aan wat echt van belang is het leven."

Reine Rek, medewerker van Team Visie en Beleid van het Humanistisch Verbond

En waarom is de cursus ontwikkeld?

"Een belangrijk obstakel waar veel mensen tegenaan lopen wanneer ze zaken omtrent hun dood willen regelen is dat hierover praten niet zo leuk lijkt en moeilijk kan zijn. Daarom is een belangrijk element in de cursus de mogelijkheid om uit te wisselen. Het is niet de bedoeling dat er een therapeutische of zelfhulp sfeer ontstaat maar uitwisseling tussen deelnemers maakt wel expliciet deel uit van het programma. Dit kan het gesprek met vrienden en familie uiteindelijk vergemakkelijken."

Praktische informatie

De cursus beslaat drie weekends, 29 & 30 september, 3 & 4 november en 15 & 16 december en vindt plaats op het prachtige landgoed ISVW. Naast het vergaren van kennis en uitwisselen van ideeën, is er ook aandacht voor ontspanning, kunst en cultuur en is er gelegenheid te genieten van heerlijke maaltijden. 
Met medewerking van onder meer filosoof en hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek Joep Dohmen, filosoof Miriam van Reijen, filosoof René Gude, filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer en dichter F. Starik . Humanisticus Patrick Vlug begeleidt de weekends. Daarnaast wordt praktische informatie gegeven door onder meer een notaris.

Kosten, kortingen en aanmelding

  • Voor de drie weekends (inclusief 3 overnachtingen in een standaardkamer, 3 diner met wijnarrangement, 4 keer lunchbuffet, reader) betaalt u € 942,-. Indien u niet blijft overnachten komen de kosten op € 807,- 
  • Leden van het Humanistisch Verbond krijgen 75 euro korting en betalen € 867,- met overnachting of € 732,- zonder overnachting.
  • Per weekend inschrijven kan ook voor €314,- per weekend. Zonder overnachting betaald u € 269,-. Voor HV–leden is het per weekend €289,- of zonder overnachting € 244,-. 

Een uitbox is niet inbegrepen en ook niet noodzakelijk om de cursus te kunnen volgen. U kunt eventueel zelf een doos meenemen. U vindt meer informatie over de Uitbox die is ontworpen door Studio Wieki Somers op de site Uitburgeren.nu

Kijk voor meer informatie, kosten en aanmelding op de website van het ISVW