Het drang-en dwangbeleid lost onuitzetbaarheid niet op. Dat was de conclusie van vele debatten in het land over de voorgenomen strafbaarstelling van illegaliteit. Ook tijdens het debat `Illegalen in Nederland: opvangen of vervolgen?´ op 4 april in Rotterdam. Er werden harde conclusies getrokken.

Socioloog Arjen Leerkes stelde dat het Nederlandse vreemdelingenbeleid het strengste van Europa is, het nog strenger maken is niet effectief voor uitzetting.” In Nederland verblijven mensen voor wie het onmogelijk is een verblijfsvergunning te krijgen, maar die om veschillende redenen, niet uitgezet kunnen worden. Naar schatting zijn er tussen de 35.000 en 60.000 onuitzetbaren.

Volgens Marjo van Bergen humanistisch raadsvrouw en medewerker van Humanistisch Verbond toont onuitzetbaarheid aan dat het sluitstuk van ons vreemdelingenbeleid niet functioneert.

Journalist Joost Niemöller en schrijver van `Het immigratietaboe´, vindt dat in Nederland geen zakelijk debat gevoerd wordt over immigratie en er helemaal geen sprake is beleid. Daarvoor zou namelijk de vragen gesteld moeten worden: wat willen we met immigratie? hoeveel mensen willen we toelaten? waarom en hoe? Nu zijn er alleen regels zonder visie, meent hij en gaat zelfs zover om te stellen dat we `best kunnen stoppen met uitzetten´. Dat dat feitelijk eigenlijk `weinig zou uitmaken´, maar `politiek´ is omdat de PVV er een `punt van maakt´.

Terugkeer

Een effectiever uitzetbeleid bestaat eruit dat je mensen die niet mogen blijven, moet begeleiden om hen voor te bereiden op terugkeer, zegt Annemarie Busser van Amnesty International. Dominee Couvéé van de Rotterdamse Pauluskerk onderschreef dat en stelde dat terugkeer een zo mogelijk nog grotere sprong in het diepe is dan de aanvankelijke vlucht. Hij daagde Michel van Elck van Leefbaar Rotterdam uit te stoppen met dit failliete beleid en samen te zoeken naar echte oplossingen. Van Elck ontkent namelijk dat er mensen zijn die niet terug kunnen.

De Vluchtkerk

Zolang de overheid daar geen antwoord op heeft, ligt het probleem op straat. Letterlijk zelfs. De bewoners van de Vluchtkerk dreigen weer op straat gezet te worden. Twee keer kregen ze een paar dagen uitstel vanwege de kou. Ze schreven een brief aan burgemeester van der Laan. Het Humanistisch Verbond dankte afgelopen maandag de Amsterdamse burgemeester in een brief daarvoor en riep hem op te doen wat in zijn vermogen ligt om tot een menswaardige opvang te komen.

Drang- en dwangbeleid

Al jaren blijkt het drang-en dwangbeleid geen oplossing voor het probleem van onuitzetbaarheid. Na het generaal pardon in 2007 bouwde de landelijke overheid alle opvang voor uitgeprocedeerde vreemdelingen af vanuit het idee dat deze allemaal uitgezet zouden worden zodat opvang niet meer nodig was. Maar ongeveer de helft van deze mensen is onuitzetbaar en kan dus niet weg. De overheid zet onvoldoende in op constructief beleid om onuitzetbaarheid op te lossen. Het probleem wordt grotendeels ontkend. Dat confronteert de onuitzetbaren, burgers en gemeentelijke overheden met de situatie dat mensen zonder voorzieningen en perspectief moeten overleven in de marges van onze samenleving. Dat stuit op morele verontwaardiging bij velen. Sinds de uitgeprocedeerden zich georganiseerd hebben in tentenkampen en met de actie `Wij zijn hier.´ is een al jaren bestaand probleem steeds zichtbaarder geworden.

Een video-opname van het debat vindt u op de website van Arminius

Meer weten en achtergrond

– Het gesprek dat burgemeester van der Laan gisteren had met de eigenaar van de Vluchtkerk en de Diaconie heeft nog geen oplossing geboden. De mensen mogen tot maandag in de Vluchtkerk blijven terwijl er verder wordt gepraat. Intussen heeft een actiegroep zich gemeld die op 21 april tegen de Vluchtkerk wil demonstreren

– In het artikel `Humanistisch Verbond: `Vreemdelingenbeleid Nederland is in strijd met mensenrechten´ geeft Steven Musch, student aan de School voor journalistiek een overzicht van visies op strafbaarstelling illegaliteit, alternatieven en ervaringen van bewoners van de vluchtkerk.

Zelf iets doen!

Beyond borders organiseert een training voor ex-AMA´s (voormalig alleenstaande minderjarige asielzoekers) in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht, waarin zij leren om actief keuzes te maken over hun toekomst hier of elders.

Beyond borders zoekt nog vrijwilligers die de ex-AMA’s gedurende de training (8 dagdelen) willen ondersteunen als coach. Voor meer informatie: Ossama Abu Amar, Projectmedewerker/trainer. [email protected] en 030-7551524

Wilt u voor enige maanden coach zijn voor ex-AMA´s (voormailig alleenstaande minderjarige asielzoekers) in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht om ze te ondersteunen bij een training van Beyond Borders (de opvolger van SAMAH) om actief keuzes te maken over hun toekomst hier of elders. Meld u aan