“Ik vind het ongelofelijk zonde dat het humanisme zo onzichtbaar is in Nederland en in Europa”. Jong HV’er Lennart Kolenberg gaat daarom dit weekend op voor het voorzitterschap van de werkgroep Europa van IHEYO, de jongerentak van de International Humanist and Ethical Union(IHEU).

Op de foto Lennart KolenbergEen prestigieuze vermelding op zijn cv, om voor zichzelf te bewijzen dat hij leiding kan geven en omdat hij echt hart heeft voor deze organisatie, dat zijn de redenen voor Kolenberg zich kandidaat te stellen. Kolenberg (1987) checkt nog even bij de voorzitter van de IHEYO, de Duitse Silvana Uhlrich of tegenkandidaten zijn. Die zijn er niet; dat lucht op. Daardoor wordt de kans dat hij tot voorzitter wordt gekozen tijdens de Algemene ledenvergadering van de IHEYOwel heel groot. De werkgroep Europa is één van de drie werkgroepen. De voorzitter wordt teamleider van 18 vrijwilligers van de werkgroep.

Je hebt affiniteit met de IHEYO?

“Ik heb affiniteit met het humanisme en ik vind het ongelofelijk zonde dat het humanisme zo onzichtbaar is. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. De afzonderlijke organisaties zijn zo klein, ze kunnen niet echt een stempel drukken op de maatschappelijke debatten. In de IHEYO kun je grotere dingen organiseren.”

De IHEYO krijgt dat wel voor elkaar?

“Er is een aantal organisaties wereldwijd dat nog veel kleiner is dan het Humanistisch Verbond enJong HV, als die organisaties samenwerken dan kunnen zij zich in ieder geval uiten. Vooral in landen als Singapore, Bangladesh en India, landen waar het gevaarlijk is op ervoor uit te komen dat je humanist bent. Dat is ook één van de redenen van mijn betrokkenheid. Wij klagen er hier over dat we maar € 2.000,- krijgen om een evenement te organiseren in plaats van 
€ 3.000,-, terwijl mensen in Pakistan alleen ondergronds kunnen samenkomen, op straffe van de dood. Dat was echt een eyeopener voor mij.”

Het voorzitterschap duurt twee jaar, wat wil je in ieder geval bereiken?

“Ik wil er in ieder geval voor zorgen dat de European Youth Days goed bezocht worden. Daarnaast wil ik een aantal slapende organisaties in Europa wakker schudden en mee laten doen, zoals de organisaties in Zweden, Italië en Roemenië. Want hoe meer er meedoen, des te meer je met z’n allen kunt betekenen. Het is belangrijk te zorgen voor awareness. Ook zou ik als volwaardig partner willen deelnemen aan de platforms, lobby’s en pressiegroepen waarin de IHEU actief is en daardoor invloed uitoefenen op organisaties als de Verenigde Naties. Daar wil ik me hard voor maken en dat zou ik vooral ook graag zelf willen doen.”

Meer informatie

De Algemene Ledenvergadering (General Assembly) van IHEYO vindt plaats van 12 tot 14 oktober bij het Humanistisch Verbond aan de Weteringschans te Amsterdam. Rein Zunderdorp opent de vergadering.

Over Lennart Kolenberg

Kolenbert studeert aan de Universiteit voor Humanistiek. Zijn eerste paper voor een mastervak gaat over één thema van Jaap van Praag en is gerelateerd aan verschillende vormen van humanistisch geestelijke begeleiding. Kolenberg wil humanistisch geestelijk begeleider worden, traditioneel én gecombineerd met muziektherapie. Kolenberg is actief bij Jong HV de jongerenorganisatie van het Humanistisch Verbond.