Met drie programma’s in de top-5 van de afgelopen twee maanden is er een zendgemachtigde die eruit springt. Het lijkt wel of HUMAN besloten heeft eens goed te vlammen, voordat de omroep verplicht wordt te fuseren. Aldus resencent Hans Beerekamp in NRC Handelsblad van 30 december 2011.

Beerekamp roemt vooral HUMAN’s vrijzinnigheid, gevoel voor kwaliteit en maatschappelijke urgentie. Gevolg: Op de plaatsen 1, 2 en 5 respectievelijk ‘Het proces Wilders’, ‘Duivelse Dilemma’s’ en ‘Moordverhalen’.

De top-5

5. Moordverhalen (HUMAN). Documentaire reconstructies van geweldsmisdrijven zijn in de mode en geliefd bij kijkers. Deze serie van Michiel van Erp is terughoudend, schrander en tot nu toe de beste in zijn soort.

4. Mixed Up (NCRV). Paula van der Oests ultralichte, soms bijtende dramaserie over de redactie van een vrouwentijdschrift in economische (en persoonlijke) transitie.

3. O’Hanlons helden (VPRO). Spin-off van de Beagle-serie bevalt veel beter. Met excentrieke reiziger Redmond O’Hanlon in het spoor van de 19de-eeuwse onderzoekers. Roel van Broekhoven en Maaik Krijgsman hebben ook een internationale hit in handen.

2. Duivelse dilemma’s (HUMAN). Inhoudelijk, dramatisch en in de vormgeving zeer geslaagde korte reeks single plays over actuele kwesties: het geweten van bombarderende militairen, de onmacht van ontwikkelingswerkers.

1. Het proces Wilders (HUMAN). Voorbeeldige journalistieke reconstructie van recent proces, door Hans Hermans en Martin Maat. Verschillende primeurs en ruime medewerking van rechtbank en OM.

Lees verder op de site van human.nl