Zwolse humanisten presenteren bloemlezing

29 oktober 2014

Zwolse humanisten presenteren bloemlezing

Door webredactie

Het is vooral geen keurslijf van ‘voorgeschreven’ teksten, legt Wim Coster (60) uit. Hij is een van de samenstellers van de humanistische bloemlezing ‘In het licht van de wereldliteratuur’ die gisteravond door de afdeling Zwolle en Omstreken werd gepresenteerd. “We hopen dat mensen door deze bloemlezing anders naar de wereld gaan kijken. “

Nee, humanisten hebben geen heilig boek, geen koran of bijbel. Maar ook zij hebben behoefte aan teksten die inspireren, troost bieden en verbinden met de wereld en andere mensen.
Zo ontstond ruim vier jaar geleden het idee bij de afdeling Zwolle en Omstreken een selectie te maken van teksten uit de Nederlandstalige en de (vertaalde) wereldliteratuur voor humanisten.

De afdeling riep mensen op hun tips door te geven en dat deden ze ook. Een financier werd gevonden in het Anke Jelsma-fonds. Vier jaar werk werd gisteren bekroond met de aanbieding van het eerste exemplaar aan voorzitter van het Humanistisch Verbond Boris van der Ham. Wim Coster, Agnes Coomans uit Zwolle en Bert Gasenbeek van het Humanistisch Historisch Centrum (HCC) stelden het boek samen. Het boek is uitgegeven door Papieren Tijger en het  HCC.

Omslag van de bloemlezing In het licht van de wereldliteratuurSelectie

Bij de selectie waren de Humanistische Canon en de levenskunstideeën van Joep Dohmen leidraad. “Hoe kun je als mensen dingen zelf oplossen? Met alle beperkingen die daarbij horen. Want sommige zaken zijn niet op te lossen. En twijfel, onzekerheid en omgaan met ziekte of tegenslag horen bij het leven,"  vertelt Coster.

Het boek bevat romanfragmenten (Franz Kafka, Hella Haase, Cesare Pavese o.a.), korte verhalen, gedichten (Rutger Kopland, Remco Campert), maar ook een groot aantal aforismen van verschillende schrijvers. In honderd teksten worden door de kracht van literatuur motieven en waarden, gedachten en verlangens, maar ook fundamentele twijfels van de mens getoond.

Coster:“Literatuur kan de dagelijkse werkelijkheid ontstijgen. Bijvoorbeeld door te verwoorden hoe mensen trachten een plaats te vinden voor de liefde, maar ook voor levens- en doodsangst.“
 

In literatuur kan je ook troost en soms onverwachte steun vinden, zoals in het gedicht van Dien L. de Boer, een van de favorieten van Coster.
De dichteres droeg deze tekst - uit haar onlangs verschenen bundel ‘Niet het moment maar het nagonzen’ - op 28 oktober zelf voor.


OP ASFALTGRiND


Je weet nooit waar, met wat
of wanneer je een verlies te boven komt
niet op vakantie in een Franse stad
aan een plein in het historisch hart
niet op een hoogtijdag bij het eten
in een veelbelovend restaurant
je weet nooit waar of wanneer
er winst wordt losgewoeld
als bij het grondverzet een vondst
in een file, in een steeg achter
de koffie met een schuimcapuchon
of met je kar vol boodschappen
op de parkeerplaats van Auchan
ineens de maan die rimpelt
in een regenplas

Ook meer morele invalshoeken worden belicht in de bloemlezing. Bijvoorbeeld in het verhaal ‘Vier dagen’ van Vsevolod Garsjin.

Eigen interpretatie

De teksten zijn, waar nodig voor de loop van het verhaal, voorzien van een korte toelichting. De bloemlezing wil vooral ruimte laten voor eigen interpretaties.
En, uitnodigen tot verder lezen. “Vele teksten zijn ongenoemd gebleven of ongekend. Het is zeker geen eindpunt. De bloemlezing wil aanzetten tot meer lezen. Misschien komt er wel een vervolg, hoopt Coster. “De kinderliteratuur bijvoorbeeld daar zijn we helemaal niet aan toegekomen. Hopelijk pakken anderen die suggestie op. En een bundel met liedteksten, dat zou ook geweldig zijn”, vindt Coster.

De avond met zangeres Carmen Hovestad en pianist Micha Wink, die teksten uit de bundel op muziek ten gehore brachten, gaf daarvoor alvast een prachtige aanzet.

Bestellen?

Bent u lid? Bestel het boek dan met korting voor maar € 17,50. Niet-leden betalen € 20,00. Stuur een mail naar: hvzwolle@gmail.com met met met als onderwerp 'Bloemlezing'. Vergeet niet uw naam, adres, postcode, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer en rekeningnummer te vermelden.

Niet-leden bestellen het boek via de boekhandel Libris.nl

Op de foto Boris van der Ham en Wim Coster
Credits: Hans Platje van Weblog Zwolle