Direct naar de inhoud
Word lid
man op fiets en man met koffer

‘Zijn is zichzelf kiezen’

Type content: Nieuws Categorieën: Inspiratie voor het leven Nieuws Gepubliceerd op:

Hoe maak je keuzes? Denk je er lang over na of zijn er lucide ‘nu-of-nooit-momenten’ die tot koerswijzigingen leiden. We vroegen het voor het Human-themanummer ‘Tijd om te kiezen’ aan onze leden, zoals Sebastiaan Hol. “Leidraad is dat je ZELF verantwoordelijk bent voor je leven!”

Wat is het laatste moment dat je voor een cruciale keuze stond?

Vrijdag 24 mei 2013 besloot ik niet meer actief te zijn bij GroenLinks. Het idee om prioriteiten anders te leggen in mijn schaarse vrije tijd sluimerde al een tijd. Mede omdat ik na een helaas langere periode van intensief werk zoeken eindelijk weer aan de slag ben. Het werk geeft veel voldoening en dat werk – en de inhoud van het vak – wil ik veel aandacht geven. En mijn vrije tijd wil ik anders inrichten.

Hoe kwam dat zo?

Die vrijdagavond was de aanleiding voor dit besluit een op het oog minder ingrijpende keuze: nagenietend van een eenvoudige doch voedzame maaltijd in ´t Loft der Zotheid – een eetgelegenheid gerund door vrienden – koos ik er voor om NIET naar een door D66 en GroenLinks georganiseerde politieke bijeenkomst te gaan.

Het was veel gezelliger om in gesprek te zijn met enkele goede kennissen en die vrienden van ´t Loft. En dat maakte dat ik deze avond de keuze door trok naar mijn activiteiten in de politiek, en daar afstand van nam.

Dus: een keuze voor het werk, voor de Beroepsvereniging van Klantmanagers (waar ik heel actief in wil worden), en het schrijven over het vak van klantmanager. (Een klantmanager ondersteunt bij reïntegratie naar werk en sociale participatie van mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering). En ook een keuze voor het boeiende vrijwilligerswerk als stadsgids bij Vereniging Oud Hoorn en als onderzoeker bij Bureau Erfgoed van de Gemeente Hoorn.

Hoe kijk je terug op deze keuzes?

Het leek in eerste instantie een impulsieve keuze. Maar het sluimerde al langer. Als je je schaarse vrije tijd steekt in een hobby of vrijwilligerswerk moet dat voldoening geven, en wil je er plezier aan beleven. Die gevoelens waren weggeëbd; politiek is helemaal niet zo leuk. En er waren ook enige ergernissen over procedures en dergelijke van eerdere verkiezingscampagnes.

Nee, uit de Hoornse stadsgeschiedenis en het vertellen daarover haal ik veel meer inspiratie. Die inspiratie en voldoening vind ik ook in mijn vak als klantmanager: mensen stimuleren, en helpen participeren. Dus lag de keuze voor de hand, en voelde het sturen van de e-mail aan bestuur en fractie van GroenLinks in Hoorn als een bevrijding.

Zijn is zichzelf kiezen. Uit het Frans: Être, c’est se choisir. Jean Paul Sartre (filosoof, schrijver, 1905-1980).

Hoe maak je keuzes?

Mijn manco was altijd al dat ik keuzes te vaak uitstel of uit de weg ga. Ik vermijd conflicten het liefste. Maar dat `binnenvetten´ is niet goed, zeker niet voor je gezondheid. Je moet soms doortastend optreden en lef tonen.  Zo ben ik ook weer aan het werk gekomen: buiten de sollicitatieprocedure via het uitzendbureau om heb ik de teamchef van de sociale dienst gebeld en een baan gekregen. Ik durfde dus buiten gebaande paden te treden. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. En zal dat in de toekomst vaker en bewuster doen!

Wat heb je aan (humanistische) bronnen?

In 2012 heb ik bij het Humanistisch Verbond de cursus “Persoonlijk Humanisme” gevolgd, en die cursus heeft mijn persoonlijke levensbeschouwing een sterker fundament gegeven. Daarbij kwam onder andere de filosoof Jean Paul Sartre ter sprake – wiens filosofie ik dankzij mijn vader met de paplepel heb binnen gekregen. Albert Camus, Jean Paul Sartre, Sören Kierkegaard en Karl Marx waren de favoriete filosofen van mijn vader; zelf kies ik behalve voor Camus en Sartre voor onder meer  Michel de Montaigne, Baruch Spinoza en Simone de Beauvoir.

Wat spreekt je aan?

Leidraad is toch: je bent ZELF verantwoordelijk voor je eigen leven! Zoek in jezelf jouw eigen kracht! Zelfrespect speelt daarbij een belangrijke rol. En vanuit mijn hervonden zelfrespect – het recent verworven betaalde werk, en de waardering voor een goed geschreven congresverslag – heb ik bewust deze keuze gemaakt: geen politieke polonaise meer! Vanuit de vrije wil om mijn leven anders en plezieriger in te richten. Waarbij ik hoop aanvullende inspiratie te putten uit mijn lidmaatschap van het Humanistisch Verbond.

Deel dit

Tags: #Filosofie #levenskunst #Zingeving

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.

"*" geeft vereiste velden aan

We gaan voorzichtig om met je gegevens. Lees meer in ons privacy-statement.