“Ze stelde precies de goede vragen”
Hoe navigeer je door het leven als je in transitie bent? Een geestelijk verzorger kan je daar supersterk in maken, weet Micha Meinderts (41) uit ervaring.
“Ik zag mijn therapeut eens per maand. Voor en tijdens mijn hormoonbehandeling. Ze stelde precies de goede vragen, op zo’n manier dat de antwoorden allemaal vanuit mezelf kwamen. Waar zie je jezelf staan in de nabije en verre toekomst? Hoe denk je dat de wereld je gaat zien na je transitie? Zijn dan ook al je andere problemen opgelost, denk je? Hoe gaat je echtgenoot ermee om? Het inzicht dat ik niet koste wat kost aan een bepaald beeld van wat een man is, moest gaan voldoen, maar gewoon mezelf mocht worden, bleek uiteindelijk onbetaalbaar.
“ Het is zo waardevol om er met iemand over te kunnen praten, juist op sociaal gebied ”
Bij mijn geboorte vonden ze dat ik een meisje was, maar daar was ik het niet mee eens. Ik ben nooit vrouw geweest, ik had een lichaam dat zo werd aangemerkt, dat was het enige. Maar was ik dan trans? Toen ik een jaar of zestien was, was het beeld van trans personen nog erg ongenuanceerd en het vocabulaire beperkt: wie in transitie ging, was geboren in ‘een verkeerd lichaam’. Dat was de term. Maar ik heb nooit superveel dysforie gehad, geen afkeer van mijn lichaam. Ik kon er gewoon naar kijken als ik voor de spiegel stond. Dus dan was ik vast niet transgender. Maar het gevoel dat ik niet mezelf kon zijn, bleef. Door de vragen die mijn therapeut stelde, vond ik het antwoord: En dat is altijd ‘genoeg’.
In 2009 besloot ik naar dat gevoel te luisteren. Ik woonde toen in Amerika, New Hampshire. In die staat moest je verplicht drie maanden in therapie voordat je aan de hormonen mocht. In andere staten was het een jaar of zelfs twee jaar, dus ik had nog mazzel. Ik kwam uit bij een therapeut die was gespecialiseerd in LHBTQI-problematiek. Tijdens de eerste sessie vertelde ik haar hoe ik me voelde en wat ik wilde. Gelijk toen al zei ze: die verwijsbrief [voor de endocrinoloog] krijg je sowieso. Toch heb ik nog vijf maanden gewacht met hormonen. Ik had nog te veel vragen.”
“ Ik had nog te veel vragen. Gewoon levensvragen eigenlijk. ”
“Wat voor invloed gaat een transitie hebben op mijn leven? Hoe gaat de wereld op mij reageren? Gewoon levensvragen eigenlijk. Daar heeft mijn therapeut me enorm bij geholpen. In Nederland is het vergelijkbaar met geestelijke verzorging. En dat gun ik iedereen. Ik werk als vrijwilliger bij Transgender Netwerk Nederland en Transvisie en hoor dat trans mensen hier in Nederland best vaak worstelen met levensvragen en nergens terecht kunnen. De diagnostiek is hier meer medisch van aard. Kan je lichaam het aan? Heb je aan je seksleven gedacht? Soms zijn de vragen ronduit onbehoorlijk. En als mensen dan steun nodig hebben op sociaal vlak, dan is die er niet.
Het is zo waardevol om er met iemand over te kunnen praten, juist op sociaal gebied. De wereld kijkt nou eenmaal anders naar mannen en vrouwen. Dus is het logisch dat er ook anders op jou wordt gereageerd. Maar hoe ga je daarmee om? Nog afgezien van het feit dat de wereld niet per se op trans mensen zit te wachten. Hoe navigeer je door het leven als je in transitie bent? Een goede therapeut kan je daarin supersterk maken.”
Micha Meinderts is trans man en voorlichter bij Trans in Beeld. Meinderts heeft een autobiografische roman geschreven, Aldus Sybren.
Wij doen mee met de Transgender Awareness Week. Jij ook? Vergroot je bewustwording, lees de getuigenissen van trans personen, praat met ze en steun ze. Doe mee.
Tags:#geestelijke verzorging#gender#genderidentiteit#gezondheidszorg#humanistische geestelijke begeleiding (HGV)#levensvragen#mijn gender#transgender#Zingeving
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.