Direct naar de inhoud
Word lid
Loopbrug

Ze staan ook graag zelf op de foto’

Type content: Nieuws Categorieën: Geestelijke verzorging Goed oud Inspiratie voor het leven Nieuws Gepubliceerd op:

Eline en haar zus zitten op bed. Eens per week komen ze bij elkaar op bezoek. Humanistisch raadsvrouw en initiatiefneemster van het kunstproject ‘EvergreenZ’ José Krijnen vindt het een van de mooiste foto’s .

EvergreenZ is een foto-project in woon-en zorgcentrum Buytenhaghe in Zoetermeer. Vanaf juli 2013 fotografeerden bewoners elkaar met een iPad om gedurende een week een fotodagboek te maken. Op 27 september was de expositie.

Waarom dit initiatief?

“Het leek me interessant om de blik van de oudere vast te leggen door henzelf foto’s te laten maken. Door veranderingen in de AWBZ zal deze woonvorm verdwijnen, het is dus ook een soort tijdsdocument geworden.” 

Waarover gaan de foto’s?

“Bij iedereen waren spullen heel belangrijk. Je woont op een kleine kamer in een verzameling die heel je leven vertegenwoordigt. Verder vonden bewoners hun activiteiten belangrijk. Niemand wilde ‘zielige’ foto’s laten zien. Ook vonden ze het leuk om zelf op de foto’s te staan. Er is wat dat betreft eigenlijk weinig verschil tussen een groep middelbare scholieren en bejaarden.”

Je combineert geestelijke verzorging met kunst. Wat voegen ze aan elkaar toe?

“Kunst helpt om iets vast te leggen. Het laat zien wat voor mensen belangrijk is in hun woonsituatie. Dat is voor mij een brede manier van geestelijke verzorging. En het helpt mij vorm te geven aan zaken die ik in mijn werk tegenkom waar ik ook niet direct een antwoord op heb. Daarnaast bestaat er veel fotografie over ouderen; van ontroerend tot ontluisterend. Ik wilde de blik van de oudere zelf vastleggen door ze zelf foto’s te laten maken. Als humanist vind ik dat mensen zoveel mogelijk het ‘stuur in eigen handen’ moeten krijgen.”

Bewoners maken de foto’s met een iPad, waarom eigenlijk?

“Omdat het een groot scherm heeft en stevig houvast geeft. Je kunt hem makkelijk op tafel of op je schoot zetten tijdens het klikken. Ook vond ik het grappig om deze groep in contact te brengen met nieuwe media. Het was zeer ‘cool’ om met je iPad in het restaurant te gaan zitten en dan
quasi-nonchalant in te gaan zitten bladeren. Twee mensen hebben zelf een iPad aangeschaft en doen daar ook graag spelletjes op. ”

Wat vind je er van dat deze woonvorm zal verdwijnen?

“Ik sta er dubbel in. Enerzijds begrijp ik dat mensen zelfstandig willen blijven wonen. Het hoort bij de tijdsgeest. Tegelijk heeft deze groep extra zorg nodig om te kunnen functioneren. Wat als er te weinig geld is om die zorg te kunnen betalen en geen familie is om te helpen? Voor sommige bewoners is hun kamer hier een koninkrijkje waardoor ze nog redelijk zelfstandig kunnen leven. Het is een beperking die ook vrijheid oplevert.”

Dit project kostte veel tijd, vrijwilligers en inzet. Hoe kijk je terug?

“De stralende bewoners tijdens de feestelijke opening (met burgemeester) maakten dit project meer dan de moeite waard!”

Wat vindt José Krijnen zelf mooie foto’s? Bekijk het hier onder

Deel dit

Tags: #Goed oud worden #humanistische geestelijke begeleiding (HGV) #kunst #levenskunst #Zingeving

A list of posts

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.