"Ook militairen mogen huilen"

5 juni 2014

"Ook militairen mogen huilen"

Door webredactie

In Your Song powered by humanism vertolken singer-songwriters de soms heftige verhalen van militairen in songs die daarna online gedeeld worden. Ruimte geven aan ervaringen van militairen is de kern van het werk van humanistisch geestelijk verzorgers. De derde song Grown Man Cry van Maame Joses gaat over het verhaal van huzaar Robert Lichtenfeldt.

Neem een verhaal van een militair, zoek een singer-songwriter, die er een nummer van maakt en deel het via sociale media. Dat is in een notendop Your Song, het idee van Ingeborg Takken, hoofd Dienst Geestelijke Verzorging bij Defensie, in een concept gegoten door Amy van Son. Het derde nummer van Your Song, Maame Joses' Grown Man Cry staat online. Het Humanistisch Verbond verspreidde er een persbericht over.

Mens

"Er zit een mens in dat uniform”, legt Van Son uit. “Maar het verhaal van dat mens hoor je niet altijd omdat niet alle militairen gemakkelijk praten over wat ze meemaken, of dat nou tijdens een oefening is of op een missie. De kracht van muziek is dat het hun verhaal vorm geeft en dat het hun emotie helder laat zien.“

Humanistisch geestelijk verzorgers krijgen militairen vaak wel 'aan de praat' over wat ze meemaken. Ruimte geven aan soms heftige ervaringen van militairen is immers de kern van hun werk. In Your Song schrijven ze de verhalen op, daarna worden ze omgesmeed tot nummers.

Gevoel

Door singer-songwriter Maame Joses bijvoorbeeld. Zij draagt haar nieuwe cd op aan ‘haar militair’ Robert Lichtenfeldt. “Hij belichaamt waar ik over zing. Er zijn zoveel taboes, ook in Nederland. Ik vind het sterk van Robert dat hij over dingen durft te praten en zijn gevoel laat spreken.”

Negatieve emoties

Lichtenfeldt groeide op in een diplomatengezin. Hij nam na de scheiding van zijn ouders de rol van zijn vader over en tekende bij Defensie. Maar dat ging niet helemaal goed.
“Ik kon helemaal uit mijn plaat gaan als er iets mis ging in het veld. Ik kon niet omgaan met negatieve emoties”, meldt hij aan de humanistisch raadsman Gösta Huijs.
Samen met Huijs werkt hij aan het anders omgaan met emoties. “Een man is iemand die gaat. Emoties komen later wel. Dat vond ik. Ik kan een alfamannetje zijn: de ‘tough guy’. Zo heb ik militairen ook altijd gezien. Als macho-mannen, met wapens, munitie. Ik dacht: ‘Wat ik vind en voel dat hoeft niet iedereen te weten.’ Maar praten over wat me dwarszat hielp. Het is de belangrijkste les die ik heb geleerd. Als het moet, dan kan ik nu mijn emoties tonen.”

Verantwoordelijkheidsgevoel

Joses koos voor zijn verhaal. Wat haar raakte was zijn ‘verantwoordelijkheidsgevoel dat gepaard ging met zich groothouden’. De boodschap van haar nummer Grown Man Cry is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn en dat mannen mogen huilen. "Kwetsbaarheid is kracht."

Your Song powered by humanism is een project van het Humanistisch Verbond op initiatief en naar een idee van de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij Defensie, mogelijk gemaakt door het Humanistisch Thuisfront en naar een concept en co-creatie van Amy van Son. Kijk voor alle verhalen en nummers op de website van Your Song.
 

Op 18 juni zendt Human de documentaire Your Song uit van Eveline van Dijck. Bekijk de trailer.

Op 19 juni vindt de presentatie plaats van het debuut album van Maame Joses in Luxor Live.

Op 21 juni zingt Maame Joses ‘Grown Man Cry’ tijdens het iHuman Festival in Haarlem, ter gelegenheid van wereldhumanismedag.