Wordt Fauzia atheïst van het jaar in Polen?

23 maart 2017

Wordt Fauzia atheïst van het jaar in Polen?

Door Paulien Boogaard

De naar Nederland gevluchte Pakistaanse Fauzia Ilyas, oprichtster van de Pakistaanse Atheistische en Agnostische Alliantie AAAP,  is in Polen genomineerd voor Atheist van het jaar’ 2017.  Op 1 april wordt de winnaar gekozen tijdens een atheïstisch Gala diner in het Cultuur- en wetenschapspaleis in Warschau, tijdens de jaarlijkse ‘atheïsmedagen’.

De verkiezing wordt georganiseerd door de  Kazimierz Lyszczynski Foundation, een Poolse organisatie voor atheisme, rede en seculiere ethiek, genoemd naar de Poolse filosoof Kazimierz Lyszczynski. Die werd in de 17de eeuw gemarteld en bruut vermoord omdat hij atheïst was..

De drie genomineerden moeten een lezing houden als laatste wedstrijdelement. Fauzia zal spreken over afvalligheid en blasfemie in Pakistan en haar strijd voor erkenning van atheisme. De andere finalisten zijn Michael Nugent, atheïst uit Ierland, en Nacer Amari, atheïstische blogger uit Tunesië.  Eerder ging de eer naar de atheisten en vrijdenkers Maryam Namazie and Sanal Edamaruku (2014), Waleed al-Husseini (2015) and Mario Ramadan (2016). Lees verder

Fauzia's dilemma

Fauzi woonde in Pakistan, maar daar was ze als ‘ongelovige’ niet veilig. Ze vluchtte naar Nederland, maar moest haar familie en haar dochter van drie achterlaten. Ze kwam in contact met het Humansitisch Verbond waar ze zeer actief is in een gespreksgroep voor afvallige moslims. In magazine Human vertelt ze over haar verleden en toekomst.

Ongelijkheid

"Ik groeide op in een vrome moslimfamilie. We hielden ons aan de regels en baden vijf keer per dag. Al heel jong besefte ik hoe oneerlijk het was dat de man binnen de islam superieur is aan de vrouw. Een van de dingen die me opviel was hoe mijn moeder altijd deed wat mijn vader zei, alles onder het mom van respect. Ik vroeg mijn moeder regelmatig waarom ze deze manier van leven accepteerde, waarom ze die ongelijkheid verdroeg. ‘Zo is dat nu eenmaal binnen de islam’, zei ze. ‘De vrouw doet wat de man zegt, en de man zorgt voor ons, hij verdient het geld.’" Lees het hele interview uit magazine HVMAN

Vrijdenkers op de vlucht

Fauzia is een van de hoofdpersonen in de 2DOC Ongelovig - Vrijdenkers op de vlucht. De  film gaat met debat on tour door heel Nederland.
Koop je ticket. www. humanistischverbond.nl/ongelovig

Kijk voor meer informatie op onderongelovigen.nl