‘Vieren wat we voor elkaar betekenen’

11 december 2014

‘Vieren wat we voor elkaar betekenen’

Door webredactie

Esther (32) en Jan (35) zijn getrouwd. Het jonge echtpaar blikt terug op hun bruiloft en de humanistische relatieviering. 'De viering was intiem maar ook heel open, de verbondenheid was erg groot.'

Het begon met een humanistische uitvaart van de oma van Esther. “We waren erg onder de indruk van het werk van de humanistisch uitvaartbegeleider”, vertelt Jan. “Hij wist zo treffend weer te geven wie Esthers oma was, terwijl er maar één of twee voorgesprekken zijn geweest. Het heeft ons zo geraakt.”

Deze ervaring heeft Esther en Jan meer op het ‘humanistische’ pad gebracht, en zo kwamen ze bij het Humanistisch Verbond. “Het humanisme spreekt ons erg aan,
zozeer dat we het een rol wilden laten spelen op onze trouwdag.”

Via het Humanistisch Verbond kwamen Jan en Esther bij relatievierder Margriet Meijling. “Van tevoren hadden we eigenlijk meer sturing verwacht, maar die kregen we niet”, vertelt Esther. “Maar dat was juist goed, daardoor werd de viering echt iets van ons zelf. En Margriet gaf er natuurlijk wel haar eigen kleur aan, maar de vorm van de viering, wat er per se wel en niet moest gebeuren, dat kwam van onszelf.”  Jan voegt toe: “In de aanloop naar de trouwdag en op de dag zelf heeft Margriet bijzonder goed naar ons geluisterd, en ze heeft ons telkens het vertrouwen gegeven dat het iets moois zou worden.’

Het moment met elkaar markeren

Esther en Jan vonden het erg belangrijk om het trouwen en wat dit voor betekent, echt te beleven en bewust mee te maken.

Jan: “Het trouwen voor de wet is erg standaard, je krijgt een teleurstellend onpersoonlijk verhaal. Het was zeker niet het hoogtepunt van de dag, want het was niet ons eigen verhaal. Terwijl voor ons het trouwen juist iets heel persoonlijks is. Dat moest terugkomen in de bruiloft.” Voor Esther en Jan is dit nauw verbonden met een humanistische levensbeschouwing: “Je moet (en wil) het leven met elkaar vormgeven, zonder daar iets of iemand van boven bij te moeten halen als richtinggevend of bepalend. We vinden het heel belangrijk om met onze dierbaren te delen wat we voor elkaar betekenen. Dat moment willen we markeren.”

Esther: “Met Margriet hebben we besproken dat wij het leven als een reis zien, en liefde ook: het landschap verandert, je bent altijd ‘onderweg’. Het is mooi als je anderen mee kunt nemen op je pad, al is het maar voor dat ene en daardoor juist zo belangrijke moment: dit gebeurt maar één keer.”

Esther en Jan hadden Margriet gevraagd om de aanwezige gasten iets te vertellen over humanistische waarden en over liefde vanuit humanistisch perspectief. Jan: “We vonden het belangrijk om onze gasten daar in mee te nemen. Wat dat betreft past die slogan van het Humanistisch Verbond goed bij ons: zelf denken, samen leven.”

De gasten reageerden erg positief op de relatieviering en de bijdrage van Margriet. “Ze waren ontroerd en vonden het erg mooi en bijzonder. Door het persoonlijke, en doordat we deze gebeurtenis met elkaar deelden. Het was daardoor intiem maar ook heel open, de verbondenheid was erg groot.”

Esther en Jan denken met warme gevoelens terug aan hun bruiloft. “Ik zou het zó weer doen”, aldus Esther. Haar man valt haar bij: “Ja, ik ook, zonder twijfel.” Jan laat zijn trouwring zien. De ring heeft de vorm van een kroontje. “Onze bruiloft en ons huwelijk vormen de kroon op onze relatie. We zijn vanaf dag 1 samen. We willen vieren dat we samen zijn, dat we bij elkaar horen. En dat was de relatieviering zeker: VIEREN.”

Relatieviering

Een relatie vieren doe je voor jezelf. Om te laten zien hoe blij je bent samen te zijn en samen het leven - jullie leven - vorm te geven. Om te laten zien wat jullie bindt en wat jullie belangrijk vinden. Op een sobere of juist uitbundige manier. Met symbolen die jullie kiezen. Met een viering die echt júllie viering is. Een humanistisch begeleider relatieviering kan daarbij help.

Kijk voor meer informatie op www.relatieviering.nl