Veiliger en vrijer in Nederland

15 december 2016

Veiliger en vrijer in Nederland

Door webredactie

De blogs van Saikat (26 jaar, Bangladesh) over atheïsme en religiekritiek werden veel gelezen en gewaardeerd vanwege zijn satirische stijl. In 2013 sloeg het seculiere Bangladesh om en sindsdien zijn vrijdenkers er niet meer veilig. Omdat Saikat op meerdere dodenlijsten staat en acht van zijn vrienden zijn vermoord, ontvluchtte hij zijn moederland. 'Ik ben gelukkiger, maar in Bangladesh hoefde ik niet om geld te bedelen.'

Door Julia Doets

Wanneer ben je atheïst geworden?

"Ongeveer in 2008, maar toen sprak ik er niet echt over. Ik ging er meer over praten in 2010, toen ik 18 was. Ik ging vragen stellen: waarom zijn bepaalde religies dominant in bepaalde landen? Waarom is er in India boeddhisme maar in Australië geen profeet?
Ik ging me verdiepen in het Darwinisme. In 2010 opende ik een facebookaccount en postte stukjes over atheïsme en met religiekritiek. Mijn allereerste post ging over de boerka. Op straat werd ik door een boerka-draagster begroet. 'Hee Saikat, herken je met niet?', zei ze. Het bleek een vriendin van school te zijn, waar ik al jaren bij in de klas zat. Maar ja, ze draagt altijd een boerka dus nee, ik herkende haar niet, haha."

Hoe reageerde mensen op je heen?

"Ik kreeg heel veel reacties op mijn blogs, heel positief maar ook heel negatief. Het moedigde me aan om meer te gaan schrijven, andere blogs te gaan lezen en mee te schrijven op fora. Mijn eigen blog werd ondertussen steeds populairder, mensen waardeerden mijn satirische stijl. Tot 2012 was het niet gevaarlijk om te bloggen over atheïsme. Bangladesh was een seculier land. In 2013 is dat omgeslagen en werd er voor het eerst een seculiere blogger vermoord. Mensen gingen zelfs massaal de straat op om op te roepen ons te vermoorden. Er werden dodenlijsten gemaakt, ook door de Bengaalse overheid maakte een lijst met daarop 84 bloggers en vrijdenkers die vermoord moesten worden. Veel vrienden van me staan op die lijsten, ik ook. Inmiddels zijn 8 vrienden van me vermoord. "

Hoe bevalt het in Nederland?

"Precies een jaar geleden (7 december) kwam ik naar Nederland. Ik was toen echt getraumatiseerd en altijd op mijn hoede. Ik keek altijd om me heen, en was constant bezig met het feit dat ik op de dodenlijsten sta, en vermoord kon worden. Na een aantal dagen voelde ik me veiliger. In het asielzoekerscentrum verzweeg ik dat ik atheïst ben, maar twee mensen wisten dat. Heel vaak was de eerste vraag die mensen je stelden: ‘Ben je moslim?’ Ik ben minstens 20 keer gevraagd om moslim te worden. Dat maakt me bang. Eerst vermeed ik moslims daarom, later niet meer en raakte ook bevriend met een aantal.

Sinds ik in Nederland woon, heb ik veel vrienden gemaakt. De meeste zijn Nederlands. Ik speel graag muziek en speel cricket en ken via die weg veel mensen. Alle dingen die ik hier (hij woont in een kamer in een voormalig bejaardenhuis) heb staan, heb ik van vrienden gekregen: de koelkast, mijn bed, stoelen, bank. Ik ben wel gelukkig in Nederland nu, ik voel me veiliger en vrijer dan in Bangladesh."

Wat heeft het je gekost?

"Veel. Ik mis Bangladesh en mijn familie, vriendin en vrienden. Ik heb veel contact met ze via internet. Met mijn familie maakte ik veel muziek, mijn broers en ouders zijn allemaal muzikanten. Dat kan nu ook niet meer. Wat ik lastig vind, is dat mijn vrienden in Bangladesh allemaal een carrière aan het opbouwen zijn, maar ik hier in Nederland opnieuw moet beginnen. Ik heb een master in Marketing, maar om een goede positie op de Nederlandse arbeidsmarkt te krijgen, moet ik nog een master doen. Ik ben nu aan het onderzoeken wat mijn mogelijkheden zijn om een master te gaan doen in Nederland. Later vandaag ga ik kijken wat mijn opties zijn op een hbo. Na mijn master wil ik graag een baan bij een bedrijf waar Engels de voertaal is. Ook vind ik het lastig dat ik financieel afhankelijk ben van de overheid. Ik krijg maandelijks geld dat ik over een tijd moet gaan terugbetalen. In Bangladesh hoefde ik niet om geld te 'bedelen'. En ik denk dat het nog wel vier tot zes jaar duurt, voordat ik de maatschappij echt goed ken."

Geloof je in de goedheid van mensen?

"Je bent een goed mens als je vriendelijk bent tegen anderen en nadenken over wat ethisch is voor de maatschappij. Wel of niet gelovigen heeft in mijn ogen niks te maken met wel of niet een goed persoon zijn. Ik heb atheïstische vrienden die niet goed met mensen omgaan en heb ook familie en vrienden die wel goed zijn. Voor hen maakt het ook niet uit dat ik atheïst ben, zij veroordelen mij daar niet om."

Blog je nog?

"Ja, ik blog nog en ook weer over atheïsme. Ik was er een tijdje mee gestopt maar ben weer gestart. Ook ben ik actief op een aantal fora, onder verschillende pseudoniemen. Mijn laatste blog ging over de geschiedenis van het boeddhisme en de boeddhistische gemeenschap wereldwijd."

Lees ook het interview Van God los met Saikat in Human #1 van Bahram Sadeghi

Saikat is te zien in de 2DOC van HUMAN Ongelovig - Vrijdenkers op de vlucht (13 dec. 22.55u. NPO2). Hij is actief lid van de Vrijdenkersgroep voor gevluchte ongelovigen van het Humanistisch Verbond. Daarover meer op www.nieuwevrijdenkers.nl

Lees het overzicht in de media

 

Foto: Ton Koene, Saikat links met blogger en vluchteling uit Bangladesh Nastiker.