Ja dat kan. De Ongemakkelijke Kieswijzer kan ingevuld worden op elk soort device.
Veelgestelde vragen Ongemakkelijke Kieswijzer
Wie, wat, waar, waarom? We geven antwoord op veelgestelde vragen over de kieswijzer van het Humanistisch Verbond.
Vragen over de ongemakkelijke kieswijzer
-
Wat is de Ongemakkelijke Kieswijzer?
De Ongemakkelijke Kieswijzer is een kieswijzer die je laat nadenken over ‘ongemakkelijke’ onderwerpen die gaan over keuzevrijheid rondom leven, liefde, denken en dood. Denk aan onderwerpen als onderwijs, euthanasie, vrijheid van geloof en abortus. Aan de hand van 16 ongemakkelijke stellingen en dilemma’s kom je erachter welke partij bij je past.
-
Waarom is de Ongemakkelijke Kieswijzer gemaakt?
Misschien ben je je er niet van bewust, maar de politiek heeft wel degelijk invloed op jouw persoonlijke vrijheid en die van anderen. Thema’s die daaraan raken mogen dan ook niet onbespreekbaar blijven. De Tweede Kamerverkiezingen dreigen te worden gedomineerd door de coronacrisis. Maar hoe ziet onze vrijheid er na vaccinatie uit? Wat is onze langetermijnkoers voor echte vrijheid ten aanzien van leven, liefde denken en dood en een inclusieve samenleving? Daarom de Ongemakkelijke Kieswijzer.
-
Is de uitkomst van de Ongemakkelijke Kieswijzer een stemadvies?
Het is geen stemadvies, maar een denkadvies. Het doel is dat je nadenkt over de onderwerpen die langskomen, en wellicht is het daarnaast voor jou een mooie aanvulling in het bepalen van je stemkeuze.
-
Hoe zijn de onderwerpen gekozen?
De onderwerpen zijn gekozen aan de hand van thema’s waar het Humanistisch verbond zich mee bezighoudt. Het zijn in onze ogen belangrijke thema’s die meer aandacht in de politiek verdienen.
-
Hoe moet ik antwoorden op een stelling met een onmogelijke tegenstelling?
Mis je een antwoord met meer nuance? De Ongemakkelijke Kieswijzer zou niet deze naam dragen als er niet een bepaald ongemak zou zijn. Je zult dus een keuze moeten maken. Tip: kies het antwoord waar je je het meeste in kunt vinden. De politieke partijen hebben ook op deze manier de kieswijzer gedaan.
-
Welke partijen doen er mee?
Alle partijen met minstens één zetel in recente opiniepeilingen zijn benaderd om mee te doen aan deze speciale kieswijzer. Op aanvraag van deelname hebben de volgende partijen gereageerd: SP, SGP, GroenLinks, Volt, Code Oranje, 50+, VVD, CDA, PvdA, FvD, D66, PvdD en BIJ1.
-
Waarom doen er bepaalde partijen niet mee?
Sommige partijen hebben niet geantwoord op de uitnodiging om deel te nemen. Deze staan er dus niet tussen. CU, Denk, PVV en JA21 hebben niet gereageerd. Partijen die niet op een zetel stonden in de peilingen, op het moment van uitnodigen, zijn niet uitgenodigd om deel te nemen. Met deze keuze nemen we wel al meer partijen op dan veel wijzers, maar vallen alsnog helaas flink wat partijen buiten de boot. Voor ons, als goed doel, is de kieswijzer echter niet onze hoofdbezigheid maar vooral een middel om onze thema’s bij de kiezer en politiek onder de aandacht te brengen, dus wij kunnen het meenemen van zo’n grote hoeveelheid partijen helaas simpelweg niet bolwerken qua inzet van uren en financiële middelen.
-
Hoe worden de partijstandpunten bepaald?
Partijen hebben zelf hun antwoord op een stelling bepaald en ze hebben de gelegenheid gekregen om een stukje uitleg te schrijven bij de stelling. Het Humanistisch Verbond heeft de antwoorden gecontroleerd aan de hand van de partijprogramma’s.
-
Wat moet ik doen als mijn antwoord niet tussen de antwoordmogelijkheden staat?
Kies een antwoord die het meest jouw kijk op de kwestie verwoordt. Om te zorgen dat iedereen bij een partij uitkomt is het belangrijk om de antwoordmogelijkheden te reduceren.
-
Waarom komt de uitleg van een partij soms niet geheel overeen met hun antwoord op de stelling?
Voor partijen geldt soms dat hun ideale antwoord er niet tussen staat. Partijen hebben vervolgens voor een antwoord gekozen dat het meest strookt met hun ideeën. In de uitleg bij de stelling hebben ze een nuance aangebracht, waardoor het lijkt alsof de uitleg niet precies past bij het gegeven antwoord.
-
Waarom kom ik uit bij een partij waar ik het niet mee eens ben?
De Ongemakkelijke Kieswijzer behandelt een aantal onderwerpen rondom liefde, leven en dood. Verkiezingsprogramma’s bevatten echter veel meer thema’s. Het kan voorkomen dat je bij de Ongemakkelijke Kieswijzer uitkomt op een partij die je niet had verwacht. De Ongemakkelijke Kieswijzer geeft geen stemadvies, maar een denkadvies. Het doel is om de kiezer te laten nadenken over bepaalde onderwerpen. Om echt een juiste beslissing te maken, is het aan te raden om op verschillende manieren informatie in te winnen over de verkiezingen. Denk aan het volgen van debatten, het doornemen van partijprogramma’s etcetera.
-
Waarom komen er andere partijen uit dan ik gewend ben van andere kieswijzers?
Het kan kloppen dat je resultaten anders zijn dan je gewend bent. De Ongemakkelijke Kieswijzer concentreert zich op dilemma’s, stellingen en vragen rondom ethische vraagstukken. Het kan dus zijn dat een partij die normaal hoog uitkomt in de algemene kieswijzers, nu lager staat dan je gewend bent.
-
Door wie is de Ongemakkelijke Kieswijzer ontwikkeld?
De Ongemakkelijke Kieswijzer is ontwikkeld door het Humanistisch Verbond. Meer weten over het Humanistisch verbond klik hier.
De site is gemaakt door Interbureau Slik en de illustraties zijn ontworpen door StudioBlaBla
-
Het Humanistisch Verbond staat voor veel idealen waar ik voor sta, kan ik mij ergens aansluiten?
Dat kan zeker! Een lidmaatschap kan afgesloten worden voor 6 euro per maand, studenten en minima betalen 30 euro per jaar. U kan lid worden van het Humanistisch Verbond via de volgende link: lid worden
-
Hoe gaat de kieswijzer om met mijn privacy?
Lees hier het privacy statement
-
Kan ik de kieswijzer op mijn telefoon invullen?
Tags:#ongemakkelijke kieswijzer#politiek#veelgestelde vragen#verkiezingen
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.