Radiodebat: The doctor will not kill you!

24 juli 2017

Radiodebat: The doctor will not kill you!

Door webredactie

Je komt slaap te kort als je het debat over Voltooid leven wilt bijhouden. Na de uitspraken van SGP-leider Kees van der Staaij in The Wall Street Journal laaide het debat in Nederland weer op, ook onder humanisten. Ethica en humanist Brecht Molenaar ging op NPO Radio 1 in debat met voorzitter van Boris van der Ham. "Laten we precies zijn."

SGP-leider Kees van der Staaij schreef vorige week een artikel in de The Wall Street Journal met de kop: In the Netherlands, the doctor will kill you now.  Van der Ham. "Los van de kop - die is niet van hemzelf -  vind ik het niet fraai, een faux pas. Het stuk eindigde met een retorische vraag. 'Wat is de volgend stap, gaan we ook verstandelijke beperkte mensen euthanaseren?' Het is een ernorme lastige discussie, maar laten we die precies voeren."

Lobbybegrip

'Ik vind de uitspraak van Van der Staaij een beetje jammer', zegt ethica en humanist Brecht Molenaar. 'De euthanasie-wet wordt hierdoor in een negatief daglicht gezet en dat is niet goed aan de beeldvorming."

Desalniettemin is Brecht Molenaar kritisch op mogelijke wetsuitbreiding waardoor stervenshulp bij voltooid leven wordt toegestaan. De formerende kabinetspartijen steggelen hierover. "Voltooid leven wordt beschouwd als een fenomeen, net alsof je een gebroken arm hebt. Zo kun je op een dag overvallen worden door het  voltooide leven en dan vraag je: wie helpt mij? Het is meer een lobbybegrip geworden voor wie de huidige wet te smal vindt. Het gaat eigenlijk gewoon over zelfmoord."

Debat over Voltooid leven

Serieus

Boris van de Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, is voorstander van zo'n nieuwe wet en vindt dat je iemand in het uiterste geval mag helpen met zijn stervenswens als diegene levensmoe is. "Ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, vinden dit om diverse redenen. Ze zijn vaak eenzaam, krijgen weinig aandacht of worden niet ondersteund. In de eerste plaats moet je deze mensen goede en uitgebreide zorg bieden en voor het hele kleine groepje mensen waarbij dat niet genoeg is, moet je de wens wel serieus nemen. Het debat hierover moet in ieder geval blijven plaatsvinden."

Luister terug NPO Radio 1

Wat doen wij?

  • Mag je als je psychisch of existentieel lijdt - vanwege dementie, psychische stoornissen, of het gevoel dat het leven voltooid en ten einde is - toch zelf beschikken en beslissen over je levenseinde?  Het Humanistisch Verbond vindt dat wel en maakt zich daar hard voor. Onder meer door lobby en door het humanistische geluid in de media. Bijvoorbeeld in een opiniestuk in Trouw 
  • Het Humanistisch Verbond stimuleert het gesprek over levenseinde en de dood. Daarom werken we samen in de coalitie Van Betekenis tot het Einde (VBE).

Lees ons dossier voor meer artikelen.

Beeld: Hollandse Hoogte