Direct naar de inhoud
Word lid
Afbeeldingen van 3 iconen

Teken voor behoud van vormingsonderwijs!

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Wat geef ik mijn kinderen mee? Gepubliceerd op:

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wil tien miljoen subisidie voor vormingsonderwijs (godsdienstig en humanistisch) in het openbaar onderwijs schrappen.  Het dienstencentrum GVO en HVO protesteert hiertegen met een petitie. Teken mee!

Het Humanistisch Verbond liet vorige week  in een persbericht weten bezorgd te zijn over het voornemen om het vormingsonderwijs in het openbaar onderwijs te schrappen. Voor het behoud van humanistisch vormingsonderwijs is dit extra belangrijk.

Dit heeft te maken met de redenering die de minister gebruikt voor het schrappen van dit soort onderwijs. Zij stelt dat ouders die wensen dat hun kind levensbeschouwelijk onderwijs krijgt, terecht kunnen in het bijzonder (overwegend godsdienstig) onderwijs. Maar humanisten beschikken niet over eigen bijzondere scholen. Voor  godsdienstig vormingsonderwijs geldt dat wel. 

Voorzitter Boris van der Ham. “De minister motiveert haar bezuiniging met het argument dat GVO en HVO thuishoort op het religieus-bijzonder onderwijs. Daarmee miskent ze dat het humanistisch vormingsonderwijs niet gebaseerd is op een religie, en dus ook niet kan uitwijken naar religieus-bijzondere scholen.”

Vraag naar seculier vormingsondewijs

Openbare scholen kunnen op eigen verzoek godsdienstonderwijs aanvragen, maar ook het seculiere Humanistisch vormingsonderwijs. Met name de vraag naar humanistisch vormingsonderwijs is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In die lessen wordt gesproken over onderwerpen als verantwoordelijk omgaan met vrijheid en mensenrechten en wordt op een eigentijdse wijze inhoud gegeven aan normen en waarden. Het Humanistisch Verbond is altijd voorstander geweest van seculiere levensbeschouwelijke vorming in het openbaar onderwijs. 

Humanisten hebben dan ook doelbewust nooit gekozen voor humanistische bijzondere scholen. De keus om seculier levensbeschouwelijk onderwijs onderdeel te laten uitmaken van het openbaar onderwijs, sluit aan bij de wens van ouders, getuige de groeiende vraag naar deze lessen. Met haar voorstel gaat de minister daaraan voorbij.

Openbaar onderwijs op achterstand

Bovendien wordt met dit voorstel het openbaar onderwijs op achterstand gezet ten opzichte van het bijzonder onderwijs. Openbare scholen kunnen nu immers niet meer tegemoet komen aan de terechte vraag naar seculiere levensbeschouwelijke vorming. Het Humanistisch Verbond hoopt dat de Tweede Kamer ruimte ziet om de bezuinigingen op vormingsonderwijs terug te draaien.

Meer informatie over het Humanistisch vormingsonderwijs vindt op u de website van HVOHuman.nl maakte een serie over het Humanistisch vormingsonderwijs: Een klas apart.

Deel deze pagina

Tags:#Burgerschap#Humanistisch Vormingsonderwijs#Onderwijs & opvoeding#wetgeving

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.