Actie: Stop aanslagen op vrijheid in Bangladesh!

4 mei 2016

Actie: Stop aanslagen op vrijheid in Bangladesh!

Door webredactie

Sinds februari 2015 zijn vijf seculiere bloggers, schrijvers en uitgevers bruut vermoord in Bangladesh. Dit moet stoppen! Verschillende organisaties voor mensenrechten, persvrijheid en humanisme, waaronder het Humanistisch Verbond, starten daarom vandaag (Internationale Dag voor de Persvrijheid) samen met intellectuelen uit de hele wereld een internationale petitie tegen het vermoorden van andersdenkenden in Bangladesh.

De Nederlandse organisaties roepen hun overheid op via alle beschikbare kanalen druk uit te oefenen op de overheid in Bangladesh om de aanvallen op andersdenkenden scherp te veroordelen en de moordenaars te vervolgen.

Met vier brute moorden in drie weken tijd komt het vrije woord in Bangladesh verder onder druk te staan. Sinds februari 2015 zijn vijf seculiere bloggers, schrijvers en uitgevers doodgehakt in Bangladesh. Na de moord, drie weken geleden op  rechtenstudent en vrijzinnige blogger Nazimuddin Samad, werd op 23 april  hoogleraar Engels Karim Siddique doodgehakt, gevolgd door de  moord op  LGBT-activist Xulhaz Mannan en zijn vriend Tanay Fahim op 25 april.

Dodenlijst

In 2013 werd er een dodenlijst gepubliceerd van 84 vooral humanistische en atheïstische bloggers. Nu een aantal van hen vermoord en veel van hen het land zijn ontvlucht, lijkt de aanval op alles wat niet correct Islamitisch is in de ogen van de aanslagplegers zich te verbreden naar andere groeperingen, zoals aanhangers van minderheidsreligies en LGTB’s.

Regering neemt geen verantwoordelijkheid

De moorden worden geclaimd door terroristische Islamitische groeperingen, waaronder Al Qaeda en IS. De regering in Bangladesh ontkent dit en beschuldigt juist de oppositie. De Bengaalse overheid doet vrijwel niets om de moordenaars op te pakken en te vervolgen en de vrijheid van meningsuiting en levensovertuiging te beschermen. Ze stelt daarentegen publiekelijk de vraag of de slachtoffers er met hun publicaties en activisme niet ‘zelf om hebben gevraagd’ omdat zij met hun uitspraken de islam beledigen of religieuze gevoelens kwetsen. De straffeloosheid en de publieke distantiëring van de overheid maken andersdenkenden vogelvrij. Internationale aandacht en politieke druk op de regering om vrijdenkers en mensenrechtenactivisten te beschermen zijn tot nu toe gering.

TEKEN DE PETITIE NU >>

Kom in actie!

Nastiker Dharmakatha, een naar Nederland gevluchte bedreigde atheïstische blogger riep organisaties wereldwijd op tot gezamenlijke actie. Het Amerikaanse Centre for Inquiry (CFI) stelde de petitietekst  op, samen met onder meer The Hague Peace Projects, het Humanistisch Verbond en Free Press Unlimited en medewerking en ondertekening van een groot aantal organisaties en intellectuelen uit Bangladesh en de rest van de wereld. Salman Rushdie, Richard Dawkins, Majeed Nawaz en Sam Harris ondertekenden al, net als Paul Cliteur en natuurlijk voorzitter Boris van der Ham.

Ook vinden de situatie onhoudbaar en roepen de regering in Bangladesh via de petitie op haar verantwoordelijkheid te nemen om de moorden scherp te veroordelen, de daders op te sporen en mensenrechtenactivisten en daarmee de vrijheid in het land te beschermen.

De kern van de oproep:

Wij, de Nederlandse ondertekenende organisaties, roepen bovendien de Nederlandse regering op om:
•    De regering in Bangladesh via  alle beschikbare politieke en diplomatieke kanalen en ook bij handelsmissies op te roepen de moorden scherp te veroordelen en alles te doen om de vrijheid van levensbeschouwing en expressie te beschermen. En actief de dialoog aan te gaan over hoe die bescherming kan worden gerealiseerd.
•    Zelf hun verantwoordelijkheid te nemen, overeenkomstig  de Europese richtlijnen omtrent de bescherming van mensenrechtenverdedigers, door  bescherming te bieden aan degenen die daar, bedreigd vanwege hun levensovertuiging,  ideeën geaardheid en expressie daarvan, een beroep op doen. Lees verder de gehele oproep

TEKEN DE PETITIE NU >>