Direct naar de inhoud
Word lid

Steun Actie Groen Licht voor vluchtelingen aan de EU grens

Type content: Nieuws Categorieën: Mensenrechten Nieuws Vluchtelingen Gepubliceerd op:

Met Actie Groen Licht roepen we op om op 10 december woningen en gebouwen groen te laten kleuren voor mensen op de vlucht aan de grens van de Europese Unie. Doe je mee?

Mishandeld, opgejaagd en teruggestuurd worden de zee op in gammele bootjes: mensen op de vlucht aan de grens van de Europese Unie worden vaak onmenselijk behandeld. Hulp bieden als ngo en individu levert je steeds vaker een rechtszaak op. Dit alles gebeurt om migranten hun recht op het aanvragen van asiel in Europa te ontnemen.

Waarom Actie Groen Licht?

Wij zijn het eens met de Vereniging van Asieladvocaten Nederland (VAJN), initiatiefnemer van Actie Groen Licht, dat de EU op deze wijze de mensenrechten schendt van mensen op de vlucht. Niet de ngo’s en individuen die hulp bieden aan mensen in nood begaan een misdaad, maar lidstaten van de EU.

In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp. Maar uit angst voor de Poolse autoriteiten durven steeds minder Polen dit te doen. Met Actie Groen Licht roepen we met een groeiend aantal politieke partijen en organisaties (waaronder COC Nederland, SOS Moria en Vluchtelingenwerk Nederland) iedereen op om 10 december, Internationale Dag van de Mensenrechten, hun woning of gebouw groen te laten kleuren. Want mensenrechten gelden altijd en overal, en moeten door lidstaten van de EU gerespecteerd worden als mensen op de vlucht aan, op of over de grens van de EU asiel aanvragen. 

In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp
groen licht actie
Kysia Hekster | NOS

Hoe doe ik mee aan Actie Groen Licht?

Simpelweg door je huis of gebouw groen te laten kleuren op Internationale Dag van de Mensenrechten (10 december). Bijvoorbeeld met een groen licht voor je raam. Geen groen licht in huis? Deze is met deze simpele stappen zo zelf gemaakt met spullen die je waarschijnlijk wel in huis hebt liggen. Laat mensen op de vlucht niet in het donker: bied ze een groen licht!

Kom meer te weten over het Humanistisch Verbond

VRIJ DENKEN, SAMEN LEVEN. SINDS 1946.  

Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden is dit werk mogelijk. Sluit je aan bij de groeiende humanistische beweging. Word vandaag nog lid! 

Elena van Hattum
Elena van Hattum
Medewerker Campagne en Communicatie

Deel dit

Tags:#Europa#Mensenrechten#vreemdelingenbeleid en – detentie#vrijheid

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.