Direct naar de inhoud
Word lid
Foto aardbol met corona vaccinatie illustratie

Standpunt vaccinatiebeleid wereldwijd

Type content: Nieuws Categorieën: Nieuws Gepubliceerd op:

Het Humanistisch Verbond sluit zich aan bij het statement van Humanists International en deelt de zorgen over de keerzijde van de wereldwijde vaccinatiestrategie

Vaccinatie

Dankzij veel onderzoek en wetenschappelijke vooruitgang zijn de coronavaccins hét licht aan het einde van de tunnel. Ondanks deze positieve ontwikkelingen moeten we waakzaam zijn voor toennemende ongelijkheid.

Anders dreigt de geschiedenis zich te herhalen. Tijdens de HIV/AIDS-pandemie 40 jaar geleden konden medicijnen vele levens redden. In welvarende landen. De kosten voor deze medicijnen waren zo extreem hoog dat ze pas 10 jaar later ook beschikbaar kwamen voor ontwikkelingslanden.

We zien in de huidige pandemie iets soortgelijks ontstaan. Welvarende landen hebben de mogelijkheid om regelingen te treffen met farmaceutische ondernemingen en meer vaccins in te kopen dan nodig. Deze manier van handelen wordt ook wel vaccinatienationalisme genoemd. Het is het tegenovergestelde van een humanistische aanpak omtrent Covid-19

In 1952 stelde Humanists International de Amsterdam Declaration op, waarin werd vastgelegd wat het humanisme betekent. Het belang van wetenschap speelt hierin een belangrijke rol, en hoe op een positieve het in te zetten, en niet destructief. De verklaring stelt: “wetenschap reikt ons de middelen aan, maar menselijke waarden bepalen het doel”.

Ook artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens biedt gelijke toegang tot wetenschappelijke vooruitgang voor iedereen. Toch zien we dat veel arme landen niet eens hun zorgpersoneel kunnen vaccineren omdat ze niet in staat zijn vaccins te verkrijgen.

We onderstrepen dan ook het besluit van de Raad van Europa om Covid-19 vaccins tot het wereldwijde publieke domein te rekenen. Het is van enorm belang dat alle regeringen wereldwijd een eerlijke verdeling van vaccins bewerkstelligen.

De rol van Nederland

Eind vorig jaar hebben we in samenwerking met voorzitters van verschillende Nederlandse religieuze organisaties een oproep gedaan aan Mark Rutte om verantwoording te dragen voor de rol van Nederland in het wereldwijde vaccinatiebeleid. Lees de brief hier:

Oproep voor steun aan rechtvaardige mondiale distributie van Covid-19 vaccins

Deel deze pagina

Tags: #Corona #Humanisme #internationaal humanisme

Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.