Direct naar de inhoud
Word lid

Socrateslezing 2023: Anthony Pinn

Type content: Nieuws Categorieën: Humanisme Nieuws Gepubliceerd op:

De Socrateslezing 2023 wordt gehouden door Anthony Pinn en gaat over het schurende ongemak tussen humanisme en racisme. Met ook Zaïre Krieger en anderen.

Ben jij tegen racisme? Een humanist zal op deze vraag luid en duidelijk zeggen: natuurlijk ben ik tegen! Als humanist sta je voor vrijheid en gelijkheid, en wanneer je merkt dat er van racisme sprake is, spreek je je daarover uit. Goed bedoeld, zal Anthony Pinn tegen je zeggen, maar het is niet genoeg. Pinn is professor Religiestudies aan Rice Universiteit in Houston (VS) en expert op het spanningsveld tussen humanisme en racisme. Hoe zouden we dan wel als humanisten om moeten gaan met racisme? Daarover gaat zijn lezing op 23 mei in Utrecht. Tickets zijn hier te koop. 

Professor Anthony Pinn
Anthony Pinn

Ook het humanisme heeft blinde vlekken. Racisme is er daar een van. Te lang was het nauwelijks een onderwerp van gesprek. Dat leek ook niet zo gek, want het humanisme is immers in de kern inclusief en antiracistisch. Toch? Volgens Pinn zit precies daar het probleem. Hij ziet dit als een passieve vorm van antiracisme. Door je alleen uit te spreken als antiracist, plaats je jezelf buiten het probleem, terwijl we er allemaal deel vanuit maken – ook humanisten. Pinn daagt ons uit om verder te denken en meer te doen.

Alleen vriendelijk zijn is niet genoeg

2023 is het jaar van excuses voor het slavernijverleden, en van de erkenning hoe diep het koloniale verleden nog zijn sporen nalaat in onze hedendaagse samenleving. Zonder reflectie geen vooruitgang. Voor ons is dit het moment om een van onze blinde vlekken onder ogen te zien. Als humanistische beweging hebben we een verantwoordelijkheid naar racisme. Het gaat niet alleen om vriendelijkheid, om je uitspreken. Het humanisme is een levensbeschouwing die juist tegenwicht zou kunnen bieden, zegt Pinn, maar daarmee moeten we ook durven te erkennen dat het te lang genegeerd is. Het is tijd om te werken aan een humanisme dat racisme erkent en tegengaat.

Anthony Pinn houdt de Socrateslezing 2023

Over het schurende ongemak tussen humanisme en racisme.

Hoe gaat het in Nederland?

zaire krieger
Zaïre Krieger houdt een voordracht. Foto: Clara Benacia

Pinn richt zich al bijna dertig jaar op humanisme en racisme. Na zijn lezing trekken we het gesprek naar de Nederlandse situatie. Binnenkort maken we de tafelgasten bekend. Spoken word artiest Zaïre Krieger houdt een voordracht, bekend van haar vertaling van The Hill We Climb van Amanda Gorman.

Deze avond is uitermate geschikt voor iedereen die het ongemak niet schuwt, en durft te reflecteren op eigen blinde vlekken en die van de maatschappij.

Koop hier je tickets

Tickets zijn te koop via de pagina over De Socrateslezing. Klik hier voor meer informatie en tickets. 

Datum dinsdag 23 mei 2023
Aanvang 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur)
Einde 22:15 uur

Locatie Gasthuis LeeuwenBergh, Servaasbolwerk 1a, Utrecht Google Maps

De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met de auto.
Kijk hier voor OV-route en parkeerinformatie

Voertaal: de lezing wordt in het Engels gegeven, het gesprek daarna is in het Nederlands en wordt voor Anthony Pinn vertaald

Tickets (inclusief pauzedrankje)
€ 17,50 standaard
€ 10 leden Humanistisch Verbond
€ 10 studenten en minima

A list of posts

  • In de strijd tegen racisme is het humanisme te stil

  • De blinde vlekken van het humanisme

  • Tijd om onze onschuld los te laten

Wat is de Socrateslezing?

De Socrateslezing geeft commentaar op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een humanistisch perspectief. Bekende Nederlandse – en internationale – schrijvers, filosofen, wetenschappers en kunstenaars, zowel denkers als doeners, gaven de lezing.

De eerste werd gegeven in 1984. Wetenschappers, filosofen, journalisten en publicisten hielden sindsdien de Socrateslezing, waaronder Hans Achterhuis, Anil Ramdas, Stine Jensen, Beate Roessler & Britta Böhler, Vincent Icke, Susan Neiman, Maajid Nawaz en meer. Een overzicht vind je hier. 

Waarom de Socrateslezing met Anthony Pinn?

Het humanisme is een open levensbeschouwing gebaseerd op vrijheid, gelijkheid en verantwoordelijkheid. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet, en aan vanzelfsprekendheden evenmin. Dat wat we ooit misschien normaal vonden, kan nu vanuit het humanisme worden betwist. Dat geldt ook voor ons. Ook voor het Humanistisch Verbond is de lezing van Anthony Pinn ongemakkelijk. Hij wijst ons op onze blinde vlekken, op dat waar we lang geen oog voor hadden. Neem als voorbeeld onze Humanistische Canon, bedoeld om een overzicht te geven van de geschiedenis en de actualiteit van het humanisme. De canon schetst een beeld van het humanisme als een westers, mannelijk bolwerk. Het laat pijnlijk zien wie als ‘humanistisch’ wordt bestempeld en wie niet. Daar werken we nu aan. Een interview over de uitbreiding van de Humanistische Canon lees je hier.

Deel deze pagina

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.