‘Sociale acceptatie homoseksualiteit niet vanzelfsprekend’
De vervolging en onderdrukking van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT´s) in de Tweede Wereldoorlog wordt elk jaar op 4 mei herdacht bij het Homomonument. Directeur van het Humanistisch Verbond Ineke de Vries legde er ook dit jaar een krans.
Sociale acceptatie van homoseksualiteit is niet vanzelfsprekend, constateert de Vries. “We kunnen ervoor kiezen daaraan voorbij te gaan, dat te negeren, of we ervoor kiezen om ons ertegen te verzetten, ons uit te spreken wanneer je er – gay of straight- mee in aanraking komt. De 4 mei-herdenking is een moment van bezinning om er aan het belang ervan herinnerd te worden.”
Het Homomonument is een oorlogsmonument waar kan worden stilgestaan bij het feit dat er tijden zijn geweest dat mensen werden vervolgd en afgevoerd naar concentratiekampen omdat ze niet mochten zijn wie ze zijn. “Dat mensen daar in stilte met elkaar kunnen overdenken is belangrijk en waardevol”, vindt Ineke de Vries.
Aan de herdenking doen ook elk jaar vertegenwoordigers van de Politie en Krijgsmacht mee. Namens de Stichting Homoseksualiteit in de Krijgsmacht waren humanistische raadslieden Peter Kees Hamstra en Karin Joachim aanwezig. Ook zij legden een krans.
Vrijheid geef je door
Tijdens de herdenking sprak demissionair minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De titel van haar bijdrage was Vrijheid geef je door. Het was voor het eerst dat een lid van het kabinet bij het Homomonument een toespraak hield. De andere sprekers waren voorzitter Etan Sela van Gay Men´s Chorus Manoeuvre en voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam.
Dit jaar was er enige controverse in de media over hoe we WO II herdenken en de bevrijding vieren. De vraag daarbij is: mogen we ook Duitse soldaten herdenken of Nederlanders die een foute keuze hebben gemaakt?
Vrij denken, samen leven. Sinds 1946.
Blijf op de hoogte van acties voor een menselijker samenleving, inspirerend nieuws en evenementen.