Schuldig wint Tegel voor Achtergrond

19 april 2017

Schuldig wint Tegel voor Achtergrond

Door webredactie

Sarah Sylbing en Ester Gould hebben op 17 april in Den Haag de Tegel in de categorie Achtergrond uitgereikt gekregen. De acht afleveringen van de documentaireserie Schuldig van omroep Human vallen daarmee opnieuw in de prijzen. De Tegel is een journalistieke prijs die jaarlijks wordt uitgereikt.

Het zijn niet de eerste prijzen die Schuldig won. De documentairemaaksters werden eerder dit jaar uitgeroepen tot Journalist van het Jaar en Schuldig won al het tv-beeld. De serie Schuldig laat zien hoe mensen in de Amsterdamse Vogelbuurt steeds dieper in de problemen komen. De buurt vormt de achtergrond voor Schuldig, waar niet alleen de bewoners met schulden centraal staan, maar juist ook de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek.

De deurwaarder

Het Humanistisch Verbond werkt intensief samen met omroep Human. Zo brengen beide organisaties magazine Human uit. Het thema van het nummer van deze lente was We doen het zelf. Daarin interviewde Margalith Kleijwegt deurwaarder Ed Krom voor de rubriek Duivels Dilemma. Een fragment.

Waar ligt voor Krom de grens? Zijn er momenten geweest dat zijn geweten zwaarder telde dan zijn plicht de gerechtelijke opdracht uit te voeren? En hoe handelt hij dan?

'Ik ben niet zo'n vuurvreter', zegt hij. En: 'Als ik een situatie tegenkom die me zorgen baart, probeer ik een oplossing te vinden.’ Maar hij heeft niet alleen begrip. Hij vindt de mensen die hij treft soms erg onverantwoordelijk. Met hun schulden duperen ze anderen. 'Ik ben ouderwets opgevoed, als je iets wil hebben, dan spaar je er maar voor.’ Een uithuiszetting is in zijn ogen niet onrechtvaardig: ‘Bovendien heb ik als deurwaarder een eindopdracht, wij zijn geen sociaal werkers. Dat huis moet worden leeggehaald. En alles gaat volgens de wet.'


Lees verder in Human #1 2017 (vanaf p. 30)
 

Human elk kwartaal gratis thuisgestuurd?

Word dan lid van het Humanistisch Verbond. Ga naar humanisme.nu

Beeld: Dennis uit Schuldig, de eigenaar van een dierenwinkel in de Vogelbuurt en inmiddels bekende Nederlander.